Adsense-top

МИГ-ове, ремонтирани в Полша и Украйна, започнаха да падат...

Вчера стана ясно, че в Полша се е разбил изтребител МиГ-29. Пилотът е успял да катапултира и е настанен в болница, съобщават местни медии. Катастрофата е станала в района на военното летище край селището Минск Мазовецки.
Според отлично осведомени източници, двигателят на изтребителя е бил ремонтиран в Украйна. "Модернизацията" се била случила през 2014 г.
Само ще припомним, че бившият военен министър Николай Ненчев беше автор на схемата двигателите на българските МиГ-29 да бъдат "ремонтирани" в Полша...
Този казус е много интересен, на фона на информацията, че жалба от страна на украинската държавна компания "Укринмаш" стопира намеренията на българското министерство на отбраната да ремонтира и поддържа изтребителите ни Миг-29 в Русия.
Въпросната украинска даржавна фирма е внесла жалба в българската Комисия за защита на конкуренцията срещу решение №129/06.12.2017 за поддръжка на бойните самолети, с които охраняваме небето си.
Поръчката е по Закона за обществените поръчки и е на стойност до 82 млн. лева за срок от 4 години. За изпълнител е поканен производителят - руската държавна компания "РСК-МиГ". Членовете и алинеите, по които е обявена, позволяват да се премине към процедура по пряко договаряне чрез покана. Причината е, че дружеството произвежда и оригинални резервни части, ремонтира и удължава експлоатацията на МиГ-29 и "не е предоставяло лиценз" на нито едно чуждестранно предприятие за ремонт и поддръжка на изтребители", се сочи в мотивите на обявлението.
Юристи и дипломати са в недоумение на какво основание и в какво качество украинската фирма обжалва решението на българското министерство на отбраната, което въобще не я касае. Любопитна подробност е, че първо жалбата беше качена на сайта на КЗК със статус, че ще бъде оставена без последствия. Това по принцип означава, че не е била платена нужната такса. Няколко часа статусът беше променен на "иницииран процес". Което означава, че ще се разглежда. Срокът за произнасяне е един месец.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов спешно е извикал украинския посланик Микола Балтаджи на разговор и го е попитал защо държавна украинска компания се опитва да пречи в една сделка, която по никакъв начин не засяга Киев. Защото тя не е нито производител, нито има международно признати лицензи за такава дейност. Дипломатът се е опитал да шикалкави, че властта в Киев не може да оказва влияние върху една държавна фирма.
Жалбата обаче си е жалба и самолетите остават неремонтирани.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...