Adsense-top

Дни преди BG председателство: Ударни ремонти и културна програма в цялата страна. Така беше и при посещенията на бай Тошо

Седем български града ще станат част от програмата за председателството. Най-малкият от тях е Козлодуй, който вече се готви за събитията, разказва БТВ.
От Община Козлодуй смятат, че могат да впечатлят чужденците и с фолклорни традиции, като например местния обичай "Калуш", който е част от културното наследство на ЮНЕСКО.
Строят се детски паркове, площадки и пътища, а за ремонт на улиците са дадени близо 600 000 лева. Едно от първите неща, които ще покажат на европейците в Козлодуй е корабът „Радецки” - единственият пътуващ кораб-музей на Балканския полуостров.
Усилена подготовка тече и във Варна. Там ще има и концерти, изложби, фестивали. Те ще се провеждат в операта, обновеното пристанище и градската галерия. Финансирането на културните събития и фестивалите вероятно ще възлиза на над 1 милион лева.
И докато културата остава основен приоритет, във Варна ще инвестират и в пътни ремонти. Включително на пътя към Златни пясъци. Общата стойност на проекта е 10,5 млн. лв.
Прави се и чисто нов булевард през квартал „Максуда”, съобщава bTV.
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде открита с официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 11 януари.
Като ръководител на Съвета България ще има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, ще има право да координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.
Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т. нар. "тройки" от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия. Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...