Adsense-top

25 хиляди души от цял свят се събраха, за да спасят рушащ се замък във Франция, а Фандъкова събори къщата - паметник на ген. Рачо Петров

Ето фактите: 
1. Инициатива за спасяване на рушащ се замък от 13-и век в Западна Франция надмина всички очаквания - близо 25 000 души от 115 страни станаха негови съсобственици, след като събраха чрез кампания в интернет над 1,6 милиона евро, съобщава „Франс прес", цитирана от БТВ.
За да придобият "своето" парче от двореца или да направят оригинален подарък за Коледа на свой близък, хора от цял свят платиха по 50 евро, а за още 1 евро отгоре някои от тях станаха акционери в компанията, която е в процес на основаване и която ще се погрижи за реставрацията му.
Дарителите са основно от Франция и САЩ, но освен тях има хора от Афганистан, Буркина Фасо и Перу, дали своя принос за спасяване на замъка "Мот Шандение" - обграден с воден ров, но останал без покрив и обрасъл в трева и дървета.
Сградата бе закупена от предишния ѝ собственик за 500 000 евро. Останалите събрани средства ще бъдат използвани за реставрация на замъка, като сред дарилите средства преобладава идеята той да бъде превърнат в артистично пространство.
2. Поредната сграда - паметник на културата замина в небитието в почивен ден. 
Домът на ген. Рачо Петров, на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Бенковски" в София вече не съществува.
Тази смърт беше дори по-предизвестена от разрушаването на тютюневите складове в Пловдив и разчистването на паркинга на Киро Японеца от ненужни архитектурни забележителности. 
Живея на две пресечки от този ъгъл, само за десетте години откак съм в този квартал къщата на генерала, министър и премиер на България горя два пъти! 
Впрочем, намира се на 100 метра от Министерски съвет и Президентството, на около 500 метра от кметството на София и на 70-80 метра от бъдещия парламент (и бивш партиен дом!). Трудно може да се намери локация, по-точно вписваща се в описанието "в сърцето на града и на държавата"... :(
Щом наглеците не се притесняват да ударят там, нищо не може ги спре... 

Източници: Кросс; хаknеwѕ.blоgѕроt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...