Adsense-top

Германия търси 1 милион работници, докато 2 милиона мuгpaнти стоят на социални помощи...

1,1 млн. работници не достигат в Германия в последните три месеца и фирмите търсят да наемат от чужбина. Това съобщи германската компания за подбор на персонал “Емплойленд”.
В списък на Федералната агенция по труда са включени над 110 професии, при които има недостиг на работна ръка. Най-търсени са инженерите, компютърните специалисти, лекари и медицински сестри, занаятчии. Глад за чужди работници има и в хотелиерската индустрия.
Задължително условие за кандидатстване е поне основно ниво по немски език. Със съответни езикови курсове и подкрепа от бъдещия работодател познанията могат да бъдат подобрени, обясняват от трудовата борса.
Начините за намиране на работа в Германия са два. При първия това става чрез онлайн борса за работници и кандидадът директно контактува с фирмата, обявила свободно място.
Вторият начин за кандидатстване е през платформа за посредничество. Тук търсещите работа си създават личен профил и виждат веднага дали тяхната професия е регламентирана и дали е необходимо признаване. Немските работодатели също кандидатстват, търсейки нови служители.
Фирмата посредник се грижи и за юридическите формалности, като например документи за признаване на квалификацията. Така не възникват разходи за кандидата.
При първия вариант фирмите плащат на борсите за обявяване на работни предложения, а при втория - за успешно посредничество.
В същото време около 2 милиона пристигнали мигранти все още са на социални помощи повечето. Почти никой не работи. Тъй като са си довели и семействата, а в тях има деца, не могат да им спрат субсидиите. Така 2 милиона души не работят, а само се плодят в Германия, а тя търси 1 милион други да запълнят икономиката.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...