Adsense-top

Призив за спешна хуманитарна помощ за България

 
Първото българско сдружение „Добродетелната дружина”, основано 1853 г. се обърна с молба към Европейската хранителна банка, Световната банка и Американското посолство в България за незабавна хуманитарна помощ за близо един милион крайно нуждаещи се български граждани.
Тъй като до този момент България не поиска от ЕС компенсация за диспропорцията от отварянето на своите икономика и пазари, диспропорции в икономико- социалното развитие на различните развити и неразвити Европейски държави, от квотирането на нейната продукция в Общността и особеностите на вътрешното субсидиране на отделните производства и отрасли в страните членки- в зависимост от закъснението и промяната на условията, при приемането на всяко следващо членство.
В следствие на което, десет години след влизането на България в ЕС, рисковите групи в българското общество вече са обречени на фрапираща крайна бедност.
Според докладите на Световната банка и другите обективни източници- това некомпенсиране и налагането на бързи нови условия е предизвикало особен срив в стопанството на Източна Европа и социалната „не-адаптация”, на десетки проценти от тамошното население.
Рекордьор в това направление е България, където населението, доведено до екзистенциален колапс е над 50%, така че е справедливо да се извърши спешна хуманитарна „интервенция” за спасяване на поне една част от бедстващото българско население. По официална статистика- необходимият минимум за физическото оцеляване в България е 470 лева месечно, а повечето пенсионери в страната получават едва около 200- 220 лева месечно, което прави нещата наистина екзистенциални. Разходите за ток и отопление през зимата, са в размер на повече от 100 лева месечно, а това значи, че следва сигурно, трайно и непреодолимо недохранване за хората в напреднала възраст. Европейският съюз е приел закони за образуване на специални „предпазни” хранителни банки- за случаите на бедствия и други извънредни ситуации, каквато хуманитарна криза, сега – безспорно имаме, налице, в България- 2017. Вместо да поиска и да предприеме действия за реализацията на такъв спасителен за населението проект- Правителството на Бойко Борисов нехае за този проблем и използва хуманитарните проблеми като форма на натиск върху най-засегнатите групи от населението, които в отчаянието си трябва да приемат и „споделят” неговата политика под заплахата от пълно изключване. Наред с манипулацията на изборите и волунтарситична регулация на икономическия живот. Имаме класическо възраждане на тоталитарната държава в обвивка на плурализъм и на Олигархично преразпределяне на ресурсите на държавата.
През 2016 г. е предприето създаването на Закон за хранителните банки, с голямо закъснение от всички други източноевропейски държави и узаконяващ, по- същество , Монопола на една конкретна банка- „Българска хранителна банка”, свързана, нерегмантирано и с Монопол на „Българския дарителски форум”, което е и своеобразна- скрита приватизация на това обществено пространство. Независимо от основни регламенти и директиви по въпроса от ЕС и ЕП- в България не се допуска истински плурализъм на тази дейност. Правителството е поставило две организации, като запушалки на целия процес и разпъва веднага защитен чадър върху тях- щом някой външен се осмели да попита за дейността на тези организации или да поиска техен одит. Стигна се до парадокс, изнесен в медиите- сумите, събирани в кампании, не се предават на адресатите си- по няколко години, или пък се дават силно редуцирани- от някакви „обективни разходи” по обслужване на сметките и за тяхното администриране, като дейност.
Примери има с всички Кампании за наводненията във Варна, Добрич, Мизия, Бисер, Бургас и др., взели десетки жертви в страната и всяко едно отбелязвано със съответен национален траур, както и с трагедиите, предизвикани от експлозии в Челопеч, Горни Лом и Хитрино, От една страна няма наказани или обвинени за извършването, нито пък компенсаторни фондове за населението, а от друга и събраната компенсация- обикновено не стига до адресатите си или до нуждаещите се- като в някаква корумпирана африканска държава.
Вече е зима! Години наред социално слаби и пенсионери, се самозапалват, самоубиват се и редят сълзи на отчаяние, докато корумпираните български политици се правят, че този проблем не съществува. В България и тази зима ще има починали от студ и глад пенсионери, които отново ще бъдат принудени да оцеляват в избора си между това да си купят лекарства или хляб, след като си платят високите сметки към монополистите.
По тази причина призоваваме Европейската хранителна банка, Световната банка и Американското посолство в България, към бързи и конкретни действия за овладяване на задълбочаващият се хуманитарен проблем в България, който вече започва да граничи с форма на модерен геноцид срещу граждани на България и на Европейския съюз!

Източник: 1853.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...