Adsense-top

Русия разработи "нано-дифузер", ядрените оръжия излизат от играта, връщат се танковете...

 
За тези, които не знаят, "нано дифузер" е фантастично изобретение от една от версиите на компютърната игра "Цивилизацията". Става дума за устройство, което деактивира всички ядрени оръжия, вкл. собствените ти, и те излизат от играта.
Както изглежда, нещо подобно  е успяла да сътвори Русия, което вкарва света в много опасната зона "без ядрени оръжия".
Засега не става ясно дали е абсолютно идентична разработка с описаната в играта, т.е. активира ли се, стават неработещи ВСИЧКИ оръжия, вкл. твоите. Или става дума за за технология, която ще може да се ползва за защита на отделни обекти. Ако е второто, то Русия получава тотално атомно надмощие, защото САЩ нямат подобно устройство, съответно - руските бомби няма какво да ги спре.
От изказванията на разработващия екип обаче, по-скоро съдим за първия вариант.
Акад. Дмитрий Михайлов, който представи без много подробности системата, каза че "това открива нова неядрена епоха, в която отново решаващи ще са танковете". След като твърди това, очевидно изключва и руските бомби.
Полк. Кондратиевич, който отговаря за връзката между научния екип и армията, пък заяви, че усиленото конвенционално превъоръжаване на Русия в последните години е дошло "тъкмо навреме", за да отговори на новите условия. Така излиза, че руснаците са знаели на къде вървят разработките им и затова са започнали да подсилват стандартните си войски.
Не бяха съобщени много данни как точно работи "дифузера". Но стана ясно, че той забавя ядрената реакция до нива под необходимите за "верижност". Така тя затихва сама, а не се ускорява.
Подобна разработка не би следвало да засегне далеч по-мощните термо-ядрени бомби, известни като "водородни". Но реално и те няма да работят, защото техният взривател е малка атомна бомба, която трябва да се активира, преди да настъпи термо-ядрения синтез.
Ако изключим ядреното оръжие, най-мощните взривове остават т.нар. "термобарични бомби". Най-големите от тях обаче са със силата на най-малкия ядрен заряд - могат да унищожат например една сграда или комплекс от сгради. Русия инвестира също и в тях в последните години, което беше малко странно, на фона на огромния и ядрен арсенал.
Сега се разбира защо.
"Дифузерът", активиран, би засегнал и атомните централи. Но той е предпазна мярка за при война, т.е. засега този вид производство на енергия остава.
Засечената в последните седмици радиоактивност над Европа е била именно поради тест на дифузера. Активирана е атомна бомба, но тя не е гръмнала, просто са се отделили малко елементи, под нивата на опасност.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...