Adsense-top

Бойко към Меркел: Българите са бедни, защото са мързеливи, корупцията няма общо...

На ежегодното събрание на лидерите на националните партии от европейската политическа организация – Европейска народна партия, Бойко Борисов обясни на германския канцлер Ангела Меркел, защо стандартът в България е по-нисък от немския.
Европейската народна партия – ЕНП е сбор на всички десни партии в ЕС. Въпреки че ЕНП е водеща организация в управлението на ЕС, тя е в  сериозна криза. Всички държави, в които партиите от семейството на ЕНП управляват са налични сериозни политически или икономически кризи:
Обединеното Кралство е в процес на отделяне от ЕС
В Испания беше направен референдум за независимост на автономната област Каталуня
Германският парламент не успява да стигне до единодушие за изходите от спрялата немска икономика и не може да състави правителство.
Кризата в отношенията между ЕС и Русия навредиха много на износа на Полша и сега полското правителство опитва да изкарва антикомунистическата карта за задържане във властта.
Въпреки всичките пари, които усвоява България по еврофондовете, държавата не успява да реализира реално развитие на икономиката заради високите нива на корупция. Също така бюджетният дефицит повишава задлъжнялостта на правителството.
На фона на всичките тези кризи лидерът на втората най-голяма партия в ЕС – Сергей Станишев не спира да атакува ЕНП като дава примери как Румъния реализира много по-високи темпове на икономиката от съседна България. Италия вече излиза от кризата, в която я беше докарало правителството на Берлускони. Португалия дава работа на испански работници, а Швеция редовно е на лидерска позиция в света по стандарт на живот.
Ангела Меркел започна да търси отговорност от всеки лидер на дясна партия в ЕС, който е в управлението на държавата си.
На критиките към България, описани от доклада на ЕС за развитието на икономиката ни Бойко Борисов обясни:
Българите не работят като германците, те като цяло не работят и трябва постоянно да бъдат карани да го правят. Българските предприемачи са затруднени от качеството на рабтната ръка и това е причината България да е в това положение. Който и друг да управлява страната, няма да има по-добри резултати…
На това оправдание Ангела Меркел отвърна, че стотици хиляди българи работят в Германия, но там са достатъчно продуктивни, не по-малко от редовите работници от всички други държави на територията на федералната република.
Отговорът на Борисов е бил, че в Германия отиват трудолюбивите българи, а в България остават мързеливите.
Икономическият анализ за ниската производителност на труда в страната:
Производителността на труда е икономически резултативен параметър, който е производен от развитието на стопанска дейност. За да бъде изчислен е нужно да се вземе в предвид количеството труд, измерено в човекочасове и стойността на произведената продукция.
Колкото по-малко продукция се произведе с един човекочас, толкова по-ниска е производителността на труда.
Как икономиката вижда решение за ниската производителност на труда:
За да се повиши производителността на труда е нужно да се инвестира по-голямо количество капитал. Капиталът са машините, съоръженията, обученията за персонала и всичко, което е нужно за оптимизацията на производствения цикъл. Двата производствени фактора Труд и Капитал са взаимно свързани. Съответно: колкото повече се инвестира в капитал (примерно в модерни съоръжения) толкова повече ще се произведе с един човекочас, от друга страна колкото повече време се експлоатира едно съоръжение (повече човекочасове) толкова по-висока ще бъде производителността на капитала.
Сериозните европейски политици имат грамотни икономически съветници и знаят това, съответно водят такава данъчна и парична политика, че предприятията на територията на страните им да водят до максималната възможна комбинация от труд и капитал, че да имат максимална производителност, първо на труда, а след това на капитала.
За разлика от тях, Бойко Борисов се оправдава, като описва българския работник като мързелив.

Източник: ПодОко

1 коментар:

Кажете си мнението...