Adsense-top

ЕС поиска да платим за ограда на сръбска територия, там ще спират бежанците...

В безпрецедентно писмо до правителството, комисарят по борба с бежанците Микос Вангелакос е поискал България да се включи с финансиране на "съвместна стена" на българо-сръбската граница.
"Съюзът плати за стена на българо-турската граница, но тя не върши никаква работа. Организираната престъпност свободно превежда хиляди хора до Сърбия и ги пуска към ЕС. Съюзът е в правото си да поиска обратно отпуснатите пари за оградата. Но считаме за по-продуктивно България да се включи в нова стена, която ще охранява изходната граница", се казва в писмото.
Редакцията ни се сдоби и с карта на проекто-съоръжението. То ще е на 95% на сръбска територия, очевидно за да може ЕС и Сърбия те да контролират потока. А не да го оставят на съпартийците на Валери Симеонов, които се занимават с трафик на бежанци, както вече установи прокуратурата и дори има самопризнания. 5% са за нас в трудно-достъпни местности, където и без това не може да се премине. Оставени са ни просто, за да изглежда стената обща, и да ни дадат основание да плащаме.
"В случай, че България не приеме това взаимно изгодно предложение, съюзът ще мине по стандартната процедура да си изиска обратно парите за неработещото съоръжение на границата с Турция. След това ще финансираме с тях новата ограда по българо-сръбската граница", завършва Вангелакос.
Идеята ние да плащаме за втората ограда е нещо сходно с идеята на Тръмп Мексико да плати за ограда на границата със САЩ. И в двата случая са налице механизми за натиск - Тръмп може да затвори пазарите за мексикански внос, а Брюксел може да ни спре еврофондовете.
Засега коментар от правителството ще строим ли "великата сръбска стена" няма...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...