Adsense-top

Гений: Бойко ще бори катастрофите, като... намалява контрола...

 
Едно от най-куриозните управленски решения взе днес правителството, в пореден популистки опит да демонстрира, че се бори с катастрофите по пътищата.
Решението е за "тежките нарушения", актът да не се съставя веднага от полицая на пътя, а да се води нарушителят до най-близкото РПУ и там да му се пише.
Идеята очевидно е хората да се уплашат, че всяко нарушение ще им струва поне няколко часа главоболия, и да се стреснат. Но това е малко вероятно, защото нарушителите у нас доста слабо мислят за наказанията. Иначе то и сегашните глоби са доста стряскащи.
Промяната обаче кардинално ще обърка събитията "от другата страна". Ако полицаите трябва да губят 2-3 часа за акт за 1 нарушение, то дневно един патрулен екип ще може да провери всичко на всичко - максимум 3-ма нарушители. А в 90% от времето екип изобщо няма да има на пътя, защото ще извозва арестувания нарушител до РПУ-то.
Както изглежда, проф. Иво Христов малко е сбъркал. Процентът на малоумието е доста над 80%, особено ако съдим по Бойко Борисов и свитата му от гениални мозъци.
Всъщност, проблемите са съвсем други. На първо място, те са в некачествените и тесни пътища. От кражби, просто улиците остават по-тесни и чисто статистически, конфликтните точки между колите се увеличават. Теория на вероятностите. А дупките повреждат автомобилите и увеличават рисковете.
Най-важното обаче е, че заплахата с репресия като метод за регулация отдавна е изчерпана. Тя е отвъд всякакви лимити и дори в момента има абсолютен терор над шофьорите. На теория. Съответно - повече заплаха за репресия доста трудно ще помогне. У нас заплахи - много, работа - нищо. Затова и няма страх.
Решенията са в организацията, т.е. в това малко по-умни хора да управляват държавата. И също - в ефективно налагане на наказанията, а не те да бъдат чиста заплаха и източник на рушвети. По-добре един пиян шофьор да влезе ведната за 10 дни в ареста, отколкото да го глобяват 1000 лв., той да обжалва, да ходи на прокурор, да се въртят адвокати, и накрая да се измъкне. А дори да не се измъкне - да плати след 6 години. Ето това е Бойко Борисов и настоящата регулация.
Представете си - 10 дни арест за над 1 промила алкохол. Незабавно. Стои една вагонетка там, и вътре влизат нарушителите. Няма нужда от гигантски глоби и от РПУ-та.
Но то си трябва акъл. Засега акълът е катаджиите да станат таксисти на 2-3 нарушители дневно, а през останалото време да няма никакъв контрол...
Гений...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...