Adsense-top

Германия натири Бойко: Никакви Западни Балкани през председателството, ще сте европейци и ще браните Европа, а не балканците...

Страните от Западните Балкани все още имат непреодолими конфликти помежду си. При следващо разширяване на ЕС те биха внесли в съюза своите спорове. Това заяви един от най-изтъкнатите германски изследователи на Балканите проф. Вернер Вайденфелд от Мюнхенския университет пред БНР.
По време на своето председателство на Съвета на ЕС България би могла да развие стратегическата перспектива пред страните от Западните Балкани.
Темата за разширяването не бива да се превръща в основна тема. Тя не бива да се поставя в центъра на вниманието, защото на приема на нови страни в евросъюза не се гледа с добро око.
България трябва да настоява за общ европейски поглед, допълни проф. Вайденфелд.
Припомняме, преди ден министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова заяви, че страната ни поставя темата за европерспективата на Западните Балкани като една от основните по време на председателството.
Тя определи като важен момент България да стане дигитален хъб за Западните Балкани. Става въпрос за това да станем IT аутсорсинг дестинация.
В края на актомври Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че "отмяната на визите (за Западните Балкани - б.р.) е инструмент, който няма да използваме. Нещата ще останат такива каквито са".

Източник: Нюз.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...