Adsense-top

Българските евреи са спасени месец след Сталинград, преди това кой би се "озъбил" на Хитлер...

 
Спекулациите около българските евреи отново избиха в неистова русофобия на малцинството, което от  четвърт век ни води на запад и разсипва страната ни.
Истината е точно тази, която Захарова каза. Евреите - не само българските, са спасени от руското настъпление и разгрома на нацистка Германия. Ако Хитлер беше спечелил, не само евреите щяха да бъдат избити НАВСЯКЪДЕ, но също и славяните и другите не-арийци, както е според доктрината за расово превъзходство и "жизнено пространство" на Адолф.
Българските евреи са спасени през периода март-май 1943. Това се случва в момент, в който Германия е в абсолютен шок от разгрома край Сталинград. Преломът във войната е настъпил, руснаците са в настъпление. Самото германско общество е объркано и не знае какво предстои.
В този момент вече на колонизираните държавици като България им е по-лесно да започнат да се измъкват от нацистката хватка и да провеждат своя политика.
Именно тази възможност спасява българските евреи. Ако Хитлер бе спечелил при Сталинград, той би държал инициативата във войната и би последвало ново настъпление към Москва. В тази ситуация никой в България не би могъл да се "озъби". Щяхме да си предадем евреите като послушковци на големия брат, точно каквито сме си и сега.
Но обратът на Източния фронт кара царя не само да измъкне евреите, но дори да се замисли изобщо да ни извади от Тристранния пакт. Именно поради този план, той по-късно е убит от нацистите.
Разбира се, всякакви такива игрички биха били немислими при победоносен поход на Райха на Изток. Реално евреите са спасени от това, че германците забавят изискването им и не го правят, докато настъпват през 1941 и 1942. Тогава никой не би ги спасил. Реално ги изискват чак през 1943, когато претърпяват позорен разгром.
Всъщност обаче дори тогава евреите не са напълно спасени. През лятото на 1943 Германия организира мощно настъпление с цел да си върне инициативата. Хипотетично, ако би успяла Курската операция, тогава отново бихме изпаднали в тотална зависимост. И към края на 1943-та, щяха пак да ни поискат евреите. Без право на отказ.
Холокостът е спрян поради разгрома на нацистите, а спасяването на българските евреи е само малък детайл от спирането на самия Холокост. Трябва да сме горди, че сме се противопоставили, което други народи не са направили, при същите възможности. Но генералната заслуга е на онези, които разгромиха нацистите.

Добри Божилов
07.11.2017

1 коментар:

Кажете си мнението...