Adsense-top

Дойчебанк: Иде краят на хартиените пари

С удрянето на кота 7000 от биткойн в петък, Дойче банк, която е известна с консерватизма и премереността си, обяви, че това е началото на края н т.нар. фиатни или класически хартиени пари.
 Стратегът на мощната институция Джим Райд пише, че доминацията на фиатните пари, която имаме от отмяната на златния стандрат при Никсън през 1971 г. се обръща, цитира го Бизнесинсайдър. Цялата система на пари, чието единствено покритие е гаранцията на дадено правителство, което ги пуска, ще бъде „сериозно тествана” през следващите 10 години.
Според него тези пари вече не са и контрол над инфлацията, каквато бяха, защото тя се балансира от други фактори като новите икономики и „експлозията” на възрастта на работещото население, чиито доходи почти не растат.
По мнението на стратега обръщането на демографския супербум чрез спиране на ускорения ръст с развиването на икономики като китайската, индийската, африканските, ще доведе до края на фиатните пари.
Райд вижда сценарий, при който инфлацията става неконтролируема и тотална загуба на доверието във фиатните пари от това.
Той посочва хитовите криптовалути като алтернатива чрез използването на blockchain:
"Все пак моментният интерес към тях може да е спекулативен, но blockchain технологията вероятно ще се окаже посредникът между днешните хартиени пари и онова, което ще стане универсална система на размяна в бъдеще”.  

Източник: 19MIN.BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...