Adsense-top

Зелените провалят коалицията в Германия, Меркел потъва... с нея и Баце...

 
Зелената партия в Германия трябва да направи компромис относно имиграционната политика, за да бъдат доведени до успешен край преговорите за сформиране на нова управляваща коалиция. За това настоя лидерът на свободните демократи (FDP), като определи 50-50 шансовете за постигане на споразумение, съобщава "Ройтерс".
Канцлерът Ангела Меркел се опитва да сформира коалиция с FDP и зелените, след като нейните консерватори загубиха подкрепа, която се преля към крайната десница по време на парламентарните избори през миналия месец. Съюзът между трите формации досега не е бил изпробван на национално равнище.
"Все още виждам най-големите различия със зелените", подчерта лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер във връзка с имиграционната политика, като допълни: "Германия е на лимита на това, което мнозинството е готово да предостави във вид на хуманитарна помощ."
По думите му, "реализмът не може да бъде жертван заради готовността за коалиция".
Трите партии намериха обща основа в областите на социалната политика и цифровата инфраструктура по време на днешните преговори, но останаха раздалечени по въпросите на имиграцията, фискалните и климатичните пилитики, които ги разделиха миналата седмица.
Линднер напомни, че зелените не представляват мнозинството от германците по въпроса за събирането на семейства, позволявайки на чужденци да се събират с близки, които са получили убежище в Германия. Това е един от най-спорните въпроси в коалиционните преговори.
Всички партии имат силно желание да покажат на обществеността, че предприемат мерки за предотвратяване на повторение на 2015 г., когато решението на Меркел да приветства хората, бягащи от войни и преследване, доведе до най-големия приток на мигранти и бежанци в годините след Втората световна война насам.
Ала зелените могат да не приемат плана на консерваторите за отмяна на правото за събирания на семейства за търсещи убежище, на които им е била предоставена т. нар. спомагателна закрила, започвайки през март 2018 г. Зелените твърдят, че това ще възпрепятства интеграцията.
На онези, на които е предоставена спомагателна закрила, се предоставят едногодишни визи, които могат да бъдат подновени, ако се смята, че родната им страна не е безопасна. Но те нямат пълен бежански статут, който би им дал правото да останат.
Реформата на Европейския съюз е друг спорен въпрос между трите партии.
Ако коалицията пропадне, се отива на нови избори, но във всички случаи става почти сигурно, че Меркел изпада от политиката. Ще я смени собствената и партия. Заедно с нея потъва и наш Тиквоний...

Източник: Нюз.бг, с редакциии

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...