Adsense-top

Охулването на Левски е нарушение на Конституцията, кабинетът може да се уволни и без вот...

Безотговорните изказвания на премиера за Левски са нарушение на Конституцията, и ще сезирам Конституционния съд по този въпрос. Това пише в прессъобщение, публикувано в сайта на Президентството.
Сравнението на абсолютната икона на българската история с група незаконни мигранти, които нарушават границите на няколко държави, за да стигнат до нас, е абсолютна подигравка с българските чест и достоинство, пише в позицията на президента Румен Радев.
Бойко Борисов очевидно е нарушил преамбюла на основния закон, където пише:
"Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази Конституция..."
Нарушението на министър-председателя е очевидно, но то трябва да се констатира от Конституционния съд. След като това стане, съответният държавен служител, на какъвто и да било пост да се намира, губи правомощията си.
Т.е. Бойко Борисов може да бъде изгонен, дори без гласуване на вот на недоверие в Парламента.
Президентът очевидно изразява готовност да предприеме тези стъпки.
Не е ясно обаче какво ще реши КС, тъй като там повечето съдии са назначени от предните мнозинства на ГЕРБ и от Росен Плевнелиев.
Във всички случаи обаче, името на Апостола получи защита от действащ държавен орган, което показва наличие на здрави все още части в българското общество...

Г.Н.

7 коментара:

 1. Много правилно! Мнението на цял народ беше казано по това немислимо сравнение от който и да е дори и личност от високите етажи!Независимо кои са личностите в Конситуционния съд правдата трябва да възтържествува! Иначе ще създадат впечатление че неправилните хора са избрани за това отговорно място!

  ОтговорИзтриване
 2. Нашето правителство е съставено от хора,които нямат никакъв морал и отговорност.Без никаква цензура говорят и действат,като забравят основното-те са избрани да защитават и отстояват интересите на България,а не техните собствени облаги.Всички са настръхнали срещу начина им на изкаказ и поведението им спрямо обикновенния българин,но тях това едва ли ги вълнува това.Имат си подкупен електорат,действат на принципа разделяй и владей и са спокойни-Но да кога...?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Ви Ирена за този прекрасен пост! Много се надявам вашето, както и останалите изказвания да се четат от правителството ни!

   Изтриване
 3. Дали е казал това президента или не ,аз незнам не съм го чула,но за Бойко Борисов вече се знае ,че дните му са преброени,не може да продължава така да дерибейства, унижава и излага България и българския народ.

  ОтговорИзтриване
 4. Позорно сравнение на българомразец!

  ОтговорИзтриване
 5. Позорно сравнение на българомразец!

  ОтговорИзтриване
 6. Като сме глупав народ ,неуки и крадливи хора ще се гаврят с националната ни чест. Министър председателя да изрече това в една нормална държава,досега да са го линчували. Добре,че Президентът е с ума си и е достоен българин,че да им дърпа спирачката понякога на простаците от ГЕРБ.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...