Adsense-top

"Фейковете" ще направят народа да не вярва на никакви новини, което в крайна сметка ще срути машината за лъжи на политиците...

 
Онези, които са изучавали икономика, и са се учили добре, знаят за принципа "боклуците превземат пазара". Т.е. чисто пазарно, свободнатата икономика води до срутване на качеството и до ценова конкуренция, която в крайна сметка се превръща в конкуренция само между боклуци и друго на пазара няма.
Най-добре този принцип се онагледява с пазара на стари автомобили. Тъй като купувачът не знае състоянието на колата, и няма как да повярва на продавача, то той изначално приема, че колата е в най-лошото възможно състояние. И е готов да плати пари като за такава кола. Но като всички започнат да правят така, то никой няма интерес да внася качествени коли, доколкото биха стрували повече. В крайна сметка, пазарът се превзема от некачествените стари трошки.
Сега интересен е този принцип, приложен в разрастващия се сегмент на "фалшивите новини".
Чисто пазарно, при твърде много фалшиви новини, ще се развие предпазливост у аудиторията, която ще приема по-скептично всичко, което и изниква пред погледа.
Но тази предпазливост, реално ще удари по всички новини, а не само по фалшивите, защото едните от другите външно няма как да бъдат различени. И едните и другите ги пишат често пъти талантливи автори, с атрактивни заглавия и звучат авторитетно.
Общото покачване на недоверието ще означава намаляване на влияние и на така наречените "традиционни медии". При по-малко фалшиви новини, народът им вярваше повече, съответно собствениците, а често и контролиращите ги политици, можеха да ги ползват за своя пропаганда.
Сега това си отива, и процесът е неизбежен. Нищо не може да се направи, няма как да се спаси доверието. Колкото и пари да се налеят, официозните медии също са неспасяеми.
Но доколкото те самите всъщност не са медии само за истински новини, то излиза, че истинските фалшиви новини ще убият добре прикритите фалшиви новини.
Това ще засегне сериозно и политиците, които се крепят на медиите за добре прикрити фалшиви новини, които цензурират свободната мисъл и пускат само изгодното на политиците.
Казано по-просто, "фейковете" като пазарен продукт, ще имат очистителен ефект върху статуквото, защото ще му отнемат едно от оръжията - средствата за масова реклама, агитация и дезинформация (СМРАД). СМРАД, иначе културно наричани "качествени, достоверни медии със сериозна журналистика". Заминават си и те, покрай честните фалшиви медии, дето си признават, че са такива...
Революцията очевидно е в ход, макар и по най-неочаквания начин...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...