Adsense-top

Оставката на Главчев означава оставка на правителството до седмици

 
Председател на парламента не е толкова важен пост, от гледна точка на текущо управление. Той се намира по значимост някъде след вицепремиерите и финансовия министър, и някъде преди министрите на културата и спорта. Т.е. това е по същество среден клас министър.
Но от гледна точка на политическо присъствие, този пост е почти равен на министър-председателя.
И двамата се избират и освобождават от Народното събрание, по сходна процедура. И, и двата поста са продукт на парламентарното мнозинство и коалиционното споразумение.
Падането на Главчев показва сериозни проблеми в мнозинството, което автоматично би следвало да доведе и до проблеми в правителството, зависещо от същото мнозинство.
Главчев не е паднал, заради един отделен случай с Корнелия Нинова и Антон Кутев. Още повече, че той по същество се извини, като намали наказанията им. Не е паднал и заради фелдфебелското си поведение, което го прави непригоден за този пост.
И най-вече - председател на парламента, какъвто ще да е, не може да падне по искане на опозицията. Това представлява капитулация и коренно преконфигуриране на управляващата конструкция. Главчев можеше да бъде сменен след 3 месеца, след половин година, и по друг повод. Можеше да го направят министър с бутафорен портвейл, от типа на Лиляна Павлова, можеше да го пратят в Брюксел. Ако искат да се отърват от него, защото не се справя като водач на парламента, така би следвало да се случи.
Сега той пада, по искане на опозицията. Която постави ултиматум, а Бойко клекна.
Каква е истинската причина?
Тя е очевидна - опозицията е твърде силна, властта твърде бързо се компрометира, а идват и стотици европейски чиновници, пред чиито погледи могат да се случат произволни циркове. Правителство със 122 гласа подкрепа, и зависимо от човек с 6 висящи дела като Марешки, е всичко друго, но не и европейска референция. А опозиция с 80 депутати, и надъхана да използва председателството за да клати кабинета, е в идеална ситуация за това.
Бойко отстъпва, в опит да укроти БСП поне за 6 месеца. Но това фактически е насърчение на БСП, след отстрелването на здравния министър.
Истината е, че до момента опозиция не е успявала никога да свали председателя на парламента, както не е успявала с правителството. Това се е случвало само като се преформатира мнозинството и скоро след това рухва и кабинетът. Единственият подобен случай е свалянето на Стефан Савов през 1992 г., което бе последвано от падане и на Филип Димитров.
Бойко не може да удържи кабинета в този му формат. Хипотетичен шанс е да направят голяма коалиция с БСП само за 6 месеца, и после - избори. Не е ясно обаче доколко Корнелия би изпуснала инициативата с подобно съглашателство.
Все по-сигурни стават предсрочни избори, и то точно по време на председателството. А ако Бойко се запъне, от страх че 4-ти "Бойко" не може да има, тогава ще имаме още по-голям фарс - политическа криза пред евро-бюрократите и то точно докато председателстваме.

Добри Божилов
17.11.2017

1 коментар:

  1. Струва ми се, че опозицията на Корнелия прояви слабост и вече изпусна инициативата като се върна в парламента.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...