Adsense-top

Премиерът обяви национализация на "всичко някога приватизирано"...

Днес министър-председателят обяви изненадващ много остър завой в цялостната политика. Всъщност, ако се замислим, подобно нещо не би могло да се случи по друг начин, освен изненадващо, защото в противен случай би се случило противодействие от страна на засегнатите.
Считано от днес, държавата национализира, без насрещна компенсация, всички раздържавени предприятия, както и техните правоприемници, дъщерни дружества, свързани компании и пр.
Това обяви премиерът в телевизионно обръщение, прочетено в 7:00 сутринта. Ранният час вероятно е, за да могат екипите на правителството да използват целия ден, за да заемат предприятията.
"Много е важно да уточним, че НЕ национализираме всички предприятия", посочи премиерът и добави: "Завод или фабрика, които са новопостроени, няма да бъдат национализирани. Който е създал нещо и е вложил парите си, ще го запази. Ние не сме против частната собственост и свободното предприемачество. Национализира се единствено онова, което е заграбено от обществото и народа чрез престъпна политика, провеждана от предходни управляващи".
За да разсее всякакви съмнения, премиерът прочете и няколко имена от списъка:
Електроразпределителни дружества и всички предприятия в енергетиката.
"Лукойл-Нефтохим"
"Марица-Изток -1 и 3"
"Соди"-Девня
"Дънди Прешъс Металс"
Предприятия от хранително-вкусовата промишленост.
Албена, Златни Пясъци, Русалка, Слънчев Бряг
и други.
Общо списъкът включва 2435 предприятия.
"Виждате, че няма никакви компромиси, не сме нито русофили, нито фоби, не сме против запада. Решението ни е принципно - всичко заграбено и плячкосано ще бъде върнато. Всичко новосъздадено си остава на собственика" - поясни премиерът.
От речта му стана ясно и, че всички банки и застрахователни дружества се национализират, без значение дали са стари приватизирани или новосъздадени. Причина за това е, че в тях основния ресурс (депозитите) са на народа, а не на собствениците им. Трябва да се защити този финансов резерв.
Предприятията няма да се заплащат от държавата, така както е станало при предната национализация през 1947 г. Причина за това е, че в случая става дума за изначално заграбена собственост, т.е. приватизаторите реално нищо не са платили за полученото.
"Знам какво правим, знаем каква съпротива ще има както от собствените ни олигарси вътре в страната, така и от международни корпорации, които ще бъдат подкрепени от техните правителства. Но Господ да ни е на помощ..." - завърши премиерът и се прекръсти пред камерите.

Откъс от новата книга на писателя Добри Божилов...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...