Adsense-top

Пулев пред мач с "боксова антика" за бутафорна титла...

 
Кубрат Пулев ще получи шанс да се бие за световната титла в началото на 2018 г. Мениджърите на Кобрата му уредиха мач с истинска "боксова антика", пише "168 часа". Тук обаче е редно да уточним за каква точно "световна титла" става дума.
Съгласно правилата на WBA, шампион е Антъни Джошуа. Същия, когото Кубрат не срещна, поради контузия. Но когато някой боксьор е много добър и натрупа и други титли, тогава WBA му дава специална титла, наречене "супершампион". А стандартният шампион се разиграва между по-слаби боксьори. Т.е. реалният шампион е Джошуа, а този псевдо-шампион дето се гласи да го взима Пулев, той е нещо като първи подгласник.
Затова и всъщност за подобна титла няма много кандидати. Истинският залог е за истинския супер-шампион, там играят големите боксьори.
Както вече стана ясно в последните дни, съперник на Пулев ще е пуерториканецът Фрес Окендо, който тази година чукна достолепните 44 лазарника.
"Чичо Фрес и далеч по-младият Пулев може би ще се бият в Чикаго, а залогът е вакантната световна титла на WBA. Самият Кубрат все още не е коментирал идеята да срещне Окендо на американска земя.
Българинът е съсредоточен изцяло върху лекуването на травмата, която го лиши от възможността да се изправи срещу Джошуа пред над 70 хил. зрители в Кардиф. Кобрата твърди, че и в момента е основен претендент за поясите на британеца, но мениджърите на Джошуа му готвят мачове с други съперници. Така се появи възможността нашият боец да спечели световна титла, а съперникът изглежда повече от преодолим.
Хубавите години на чичо Фрес отдавна са отминали. Той започва да трупа победи в аматьорския бокс, когато Кубрат е на 9 години и се гони с приятелчетата в училище. В професионалния бокс влиза през 1997-а и до 2001 г. трупа 22 поредни победи. В този период няма кой да се опре на боксьора, известен с прякора си Големия О. Първата му загуба е от Дейвид Туа, който се пенсионира още през 2012 г. След този неуспех Окендо редува силни и слаби години, натрупвайки 37 победи и 8 загуби.
Последната му битка бе с Руслан Чагаев през 2014 г. Тогава узбекът победи категорично своя съперник и се окичи със световната титла на WBA. Тази титла обаче не беше кой знае какво, защото истинският шампион беше Владимир Кличко.
След тази загуба всички специалисти решиха, че Окендо ще усети, че му е дошъл моментът, и ще се откаже от бокса. Нищо подобно не се случи. Големия О пожела да му бъде уреден реванш с Чагаев, но такъв така и не се състоя заради решението на узбека да окачи ръкавиците на пирона. След това се яви възможност Окендо да се бие за титлата с Шанън Бригс, но него пък го хванаха с допинг. Така минаха три дълги години, в които Окендо не е излизал на ринга. Затова сега изглежда странно смелото му решение да се изправи срещу далеч по-младия и подготвен Кубрат Пулев.
Нищо чудно липсата на пари да е основният мотив на чичо Фрес да не се отказва от бокса. В началото на септември боксьорът използва социална платформа, за да набере пари за погребението на своя любим племенник. Младото момче загива при трагични обстоятелства, а след това се оказва, че роднините му нямат достатъчно средства, за да организират достойна погребална церемония.
"Хенри беше страхотно момче с ангелски глас. Очакваше го бъдеще в музиката, но съдбата реши друго. Благодаря ви за вашата подкрепа в този труден момент. Вашите дарения ще отидат за погребението на Хенри", написа тогава Фрес Окендо, явно подсказвайки, че го е докарал до просешката тояга.
Сега 44-годишният ветеран силно се надява да се добере до мач с Кубрат Пулев, който да се състои пред препълнените трибуни на чикагската зала "Олстейт Арена". Окендо със сигурност осъзнава, че е обречен срещу Кобрата, но това едва ли го притеснява. Това му е шансът да напълни джобовете", допълва изданието.

Източник: Нюз.бг, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...