Adsense-top

Пеевски посяга към бТВ - какви интереси се крият зад това

Финансови „операции“ за около 40 млн. лева са поставили националната бТВ под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той пък споделя този контрол с премиера Бойко Борисов. За целта е нужен ръководител на телевизията, който да е зависим и от двамата, за да обслужва техните интереси. Такъв е доскорошният „крал на рекламата“ Красимир Гергов.
 Преди няколко дни във Фрог нюз публикувахме информация, че се очаква в скоро време Гергов да оглави бТВ. Последва бурна реакция. Много хора - от самата телевизия, медийни експерти и политици коментираха, че този слух се носи от близо месец.
 Споделяха и мнението, че Гергов вече е бил в такава роля, но това не е донесло успех на медията – дори обратното. Споменаха за съмнителни рекламни договори, за ощетяване на телевизията, за прокарване на политически интереси чрез предавания и спуснати гости и пр. Почти всички са единодушни, че причината за зависимостите на Гергов от Пеевски се коренят в невърнати кредити на КТБ за десетки милиони.
 За какво става дума. През 2012 г. чрез фирмата си „Пиеро 97“ Гергов задлъжнял на бТВ с около 30 млн лева. Тогава той подписва споразумение с КТБ за кредит от 32 500 000 долара, които са му ефективно предоставени. Обезпечението срещу тях са акциите му в бТВ, които той залага. Става дума за 6% от акциите, държани от негова офшорка TOP TON, представлявана от неговия близък партньор Владимир Брусарски. Същият Брусарски е тясно свързан с Гергов чрез множество фирми, включитено и с участието им в скандалния голф проект на защитена територия край Балчик.
 Цялата преписка по сключването на въпросния договор е водена от адв. Александър Ангелов – личният адвокат на Делян Пеевски. През 2013 г. към фирма Dalee (Далий Трейдинг Лимитид, дружество, учредено през февруари 2011 г. на Британските Виржински острови) е изплатена част от дълга. Това става чрез нов кредит на фирми на Гергов. Предполага се, че срещу тази сума са търгували и сградата на бТВ, както и заеманата позиция в телевизията – срещу обещано опрощаване на дългове към КТБ – великодушно предложено от Пеевски, който действа от името на банката, без да има такова право. По този начин жертва е КТБ, която не получава дължимите суми по кредита и естествено вложителите.
 От Dalee са потърсили плащане на заема от TOP TON, но поради липса на оригинални документи не се успели дори да заведат дело. Парите на Dalee са с произход КТБ.
В началото на тази година bTV прекрати договора си с медия агенцията "Пиеро 97" (свързвана с Красимир Гергов - бел. ред.), с който телевизията работи от създаването й.
 Причината за това е натрупано голямо финансово задължение на компанията към телевизията за излъчени реклами. Дължимата сума е от порядъка на няколко милиона лева. Като превантивен опит да атакува bTV в началото на февруари "Пиеро 97" подаде жалбата в КЗК срещу телевизията. Всъщност в бранша отдавна се знае, че „Пиеро 97“ е превзета от Пеевски заради въпросните задължения на Гергов.
 Самият Пеевски обаче също има сериозни проблеми, които го карат да действа брутално и бързо. Той и премиерът Борисов имат информация, че разследването по закона „Магнитски“ в САЩ не се развива в желаната от Пеевски посока и много скоро нещата ще загрубеят. Затова милионерът има нужда от медийна подкрепа. Защитата от неговите медии не върши работа, защото те отдавна са дискредитирани. Не вършат работа и новосъздадените сайтове тук и в САЩ, които бълват тонове обвинения срещу Цветан Василев и хвалби за „политика Пеевски“. Нужна му е голяма национална медия. Затова той посяга към бТВ. Обещавайки и на премиера пълна подкрепа, ако той го подкрепи по „Магнитски“ и не започне разследване по докладите на турските и британските служби за контрабанда на цигари на „Булгартабак“.
 Дори това да се случи не е ясно откъде ще се осигуряват 50-60 млн евро годишно за издръжката на бТВ?
 Иначе Пеевски от три години постоянно е обсъждан в медиите като мераклия да придобие бТВ. Не го пожелаваме на журналистите и служителите в телевизията. Не заради друго, а защото превърна медиите, които притежава в нещо, с което никой не би се гордял...

Източник: Frog News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...