Adsense-top

Евро-изследване: При избори днес 83% биха гласували за Ленин и едва 9% за Бойко Борисов...

 
В абсолютен шок се превърна академично изследване, финансирано от ЕС с участието на професионални социолози къто "Галб" и "Маркет Връзка". В България те са партньори на проекта, но в други страни от Европа партньорите са различни.
Изследването било ако на избори днес могат да се явят най-популярните световни личности от последните 100 години, кого бихте избрали? Включени са имена, както на политици, така и актьори и хора на изкуството.
Абсолютният шок за България е, че класацията е оглавена от... Владимир Илич Ленин. На него симпатизират 83% от българите. На второ място е Тодор Живков - със 78%. На трето е цар Борис III - със 71%.
Съвсем очевидно народът силно симпатизира на авторитарни лидери, и фактически не харесва нито един демократ. И Цар Борис е управлявал авторитарно, припомняме, от 1935 до 1943 г. става дума за "царски режим". Народът е харесвал това управление тогава.
Ленин в момента е силно охулен не само в България, но и в самата Русия. Изграждането на авторитета на текущия бащица, винаги там е минавало през сваляне на авторитета на исторически конкуренти. Екатерина Втора се е опитала да се изкара по-велика от Петър Велики. Хрусчов обяви Сталин за изверг, за да не живее в сянката му. А Горбачов обяви Брежнев за лидер на "застоя" (въпреки че Русия има огромен икономически ръст тогава). В момента Путин е абсюлотният цар и бащица, и логично исторически конкуренти като Ленин и Сталин биват изместени от медиите и като позитивен образ.
Въпреки това, водачът на революцията очевидно има добри позиции в хорското съзнание.
Интересно е, че народът изобщо не харесва настоящите политици. Сред тях нито един няма дори 10%. Бойко Борисов има около 9%, а 5% харесват Иван Костов.
Резултатите са сходни и в другите Източноевропейски страни, което сочи, че охулването на комунизма е завършило с пълен провал.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...