Лихвите тръгват нагоре, България фалира по заемите на Бойко... ще ни търсят €4 млрд. на година само ЛИХВИ...

Американският президент Доналд Тръмп номинира Джеръм Пауъл за нов шеф на Федералния резерв.
За незапознатите с него, да уточним, че той е краен "палео" консерватор, противник на печатането на пари и на изкуствено ниските лихвени проценти.
Това означава, че в следващите месеци и години лихвите на Федералния резерв ще започнат да се вдигат от настоящите нива около нулата, някъде до пазарно обусловените нива от 5-7%. Т.е. до нива, където е мотивиращо да спестяваш и инвестираш, а не само да лапаш и консумираш на заем.
ФЕД е основната централна банка на света, каквото тя прави, другите вървят след нея. Това означава, че постепенно ще се покачат и лихвите на ЕЦБ, на Японската Банка, на Китай и пр.
А за България това означава нещо много просто - банкрут.
Окрилени от ниските лихви, финансовите корифеи на ГЕРБ натрупаха гигантски спрямо възможностите ни за изплащане, външен дълг от близо 30 милиарда евро.
Ако базовите лихви стигнат 7%, то за рискови държави като нашата, цифрата ще е поне двойна. За пример можем да посочим, че в момента лихвите на ФЕД и ЕЦБ са около нулата, но ние плащаме 4% за нашия дълг. Съответно при 7% по германски или американски облигации, нашите лихви ще станат 12-14%.
Върху 30 милиарда евро дълг, това означава годишно 4 милиарда евро САМО ЛИХВИ.
Бюджетът изобщо не може да поеме такъв разход. Той общо е около 19 милиарда евро. Ще излезе, че само за обслужване на дълга ако на нужни 5-6 милиарда евро, то една трета от хазната ще иде натам.
Ще трябва да се режат пенсии, учителски заплати, здравеопазване. И със сигурност - и изтребители няма да има...
Най-вероятно по това време Бойко вече няма да управлява, а ще стои в Банкя и ще ни се надсмива как плащаме парите, дето той е профукал...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...