Adsense-top

Купуваме изтребители "Месершмит" и "Щука" по €3 млн. бройката...

 
12 милиона евро ще похарчи Министерството на отбраната за покупка на 4 многоцелеви изтребителя "Месершмит-109" за нуждите на четирите най-големи военни музея в страната.
Това става ясно от публикувана на сайта на министерството обществена поръчка.
Наши източници в МО ни съобщиха и, че до седмица ще се пусне подобна поръчка и за друг изтребител - легендарната "Щука".
Ориентировъчната цена за една машина е около 3 милиона евро и тя е посочена в документацията. Наша проверка установи, че при последния търг в Англия за подобна машина, са платени около 2,1 млн. бритарски лири. Т.е. около 2,5 млн. евро.
Самолетите ще бъдат в пълна функционалност, т.е. ще трябва да могат да летят.
От чисто формална гледна точка, тези машини могат дори да минат за редовни бройки в авио-флота ни, защото класификацията на НАТО не е променена, откакто е създадена организацията. Фактически, тази модификация все още се води "боен самолет". В Брюксел очевидно не са си направили труда да променят стандартите, защото е ясно, че никой не ползва толкова стара техника.
Но чисто формално, заради тези неуредици, ще излезе, че България вече има не 2, а 6 действащи самолета. Половин ескадрила.
Не е ясно това ли е била скритата цел, защото точно сега в тази мизерия, да се правят доставки за военните музеи, изглежда леко неуместно.
Най-новият "Месершмид-109" е на 72 години. Произведен е в първите месеци на 1945 - малко преди рухването на Райха. Ползван е в българските ВВС до 1950 г., а най-дълго се е задържал в Испания - до 1965 г.
В момента е антикварен експонат и стойността му расте, заради това.
Не е ясно пилотите ни с лиценз за руски самолети, дали имат право да летят на него.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...