Adsense-top

Над 3400 предприятия са закрити между 2008-2015 година, а Цветанов твърди, че държавата е в изключително добро състояние

От икономическата карта на България са „изчезнали“ 92 големи, 887 средни и 2488 малки предприятия (основно в преработващата промишленост, строителството и търговията).
Това показва анализ на състоянието на българските предприятия, направен от Българската стопанска камара (БСК). Периодът за сриването на тези предприятия е 2008-2015 г.
С 22% повече са данъчно задължените лица (ДЗЛ) в периода между 2008-2015 г. Най-бързо се увеличават данъчно задължените лица в секторите „Държавно управление“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Транспорт“.
С 25% се увеличава броят на микропредприятията. Те са предимно в Югозападния регион и са в секторите „Търговия“, „Селско и горско стопанство“ и „Професионални дейности“.
Приходите на предприятията нарастват с 20,9%, в т.ч. и нетните приходи – с 16,3%, отчитат от БСК. Разходите се увеличават с 18,5%. Това отчитат основните финансови показатели на предприятията в периода 2012-2016 г.
Според анализа, счетоводната загуба намалява с 19,7%, а данъчната загуба – с 23,3%. В същото време броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна загуба, се увеличават с 3,5%.
Счетоводната печалба нараства с 35,9%. Данъчната печалба се увеличава с 34,4% – колкото е и увеличаването на полагащия се корпоративен данък.
Секторите, които формират най-голям дял (54%) от общия размер на отчетената счетоводна печалба са „Преработваща промишленост“, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Финансови и застрахователни дейности“.
Увеличава се броят на данъчно задължените лица, които отчитат счетоводна печалба. Най-бързо това става в секторите „Култура, спорт и развлечения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“, „Административни и спомагателни дейности“.
През 2016 г. общият среден размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице намалява през 2016 г. в сравнение с предходната 2015 г.
Средният размер на счетоводната печалба на едно данъчно задължено лице нараства предимно в секторите като „Финансови и застрахователни дейности“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“. Това са секторите, в които по административен ред са осигурени възможности за реализиране на допълнителни доходи по непазарен път.
С 5% намалява броят на заетите в нефинансови предприятия. В големите предприятия намалява с 6%, в средните – с 16%, в малките – с 10%, а в микропредприятията се отчита ръст на заетите с 10%. Това показва анализът на БСК в сектор заетост и заплащане на труда (2008-2015 г.).
За този период – 2008-2015 г. разходите на работодателите за труд на едно лице се увеличават с 56%. В частния сектор увеличението на разходите за работници е с 64%, а в обществения – с 41%.
Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения – с 32,4%.
С 10% се увеличава минималната работна заплата (МРЗ) за този период, според анализа на БСК. Спрямо 2008 г. ръстът е над 100%, а предвидената за 2018 г. МРЗ от 510 лв. е 132% по-висока от минималната заплата през 2008 г., отчитат работодателите.
А според, Цветанов „държавата е в изключително добро състояние. Ръстът на БВП е 4%. Брутният вътрешен продукт пред 2018 г. ще достигне 105 млрд. лв. Минималната работна заплата ще стане 510 лв., а минималната пенсия – 200 лв.“
Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на работна среща в Силистра.
Той допълни, че за отбрана ще бъдат отпуснати допълнителни 165 млн. лв. „Ще бъдат отделени и 750 млн. лв. за увеличение на работните заплати на държавните служители“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
„Въпреки тези добри новини и предстоящото европредседателство, опозицията се опитва да измести центъра на вниманието. Те могат само да вадят компромати и да се занимават с глупости. Погледнете какво се случи на Конгреса на БСП – Корнелия Нинова го използва да изчисти опозицията, като използва лъжата, че тя иска да управлява с ГЕРБ“, посочи Цветанов.
Той коментира, че дори информацията, която БСП изнесоха за общинските съветници от Силистра, се оказа, че двама от тях дори не са от ГЕРБ. „БСП могат само да рушат, като в същото време не предлагат нищо градивно. Търсят само казуси, които да хвърлят в публично пространство, като впоследствие да ги доукрасяват“, категоричен бе лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
На срещата в Силистра присъстваха народният представител от ГЕРБ-Силистра Алтимир Адамов, областният координатор на ГЕРБ – Силистра Тодор Тодоров и областният управител Ивелин Статев. В разговорите се включиха още кметовете на общините Силистра – д-р Юлиян Найденов, на Дулово – д-р Юксел Ахмед, на Кайнарджа – Любен Сивев и на Алфатар – Янка Господинова.
Цветан Цветанов призова структурите на ГЕРБ в Силистра да бъдат активни и да се готвят още отсега за местните избори през 2019 г. „Нека да прегледаме дейността на общинските ни съветници. Да преценим дали са активни и имат ли необходимия авторитет пред местната общност и където има нужда – да се подготвят подходящи кандидати“, заяви Цветанов.

Източници: Нюз.бг, Епицентър.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...