Adsense-top

39 г. след Ленин, Русия излетя в Космоса, 32 г. след Горбачов загуби половината си земи и население...

Личните човешки съдби са нищо повече от дъвка за използване за пропаганда. Винаги те се вадят и един режим се изкарва добър, а друг - лош.
Терор в Русия има далеч преди 1917. Сибир е измислен от царете.
Терор има и на запад. Геноцидът не е измислица на Хитлер, не е дори на турците в Армения и Източна Тракия. Геноцидът е измислен от англичаните в Африка - разчиствали едни необходими територии.
Северно-американските индианци са избити като животни, нещо подобно става и с аборигените в Австралия.
Тъмнокожото население на Африка е превърнато в роби и търгувано за пари. Не в Русия. На Запад.
Всеки един режим има добри и лоши страни, но избирателното вадене само на лошите за едни и на добрите - за други, създава погрешни представи.
Затова всъщност, личните съдби следва изобщо да не се гледат. Революцията е макро събитие, то променя цели общества. И по това се оценява.
Великата октомврийска социалистическа революция (ВОСР) е един огромен скок, оценена от тази гледна точка. Тя започва в абсолютната провинция на света - изостанала и неиндустриализирана Русия, при това да припомним - победена в Първата световна война. След войната тя си връща загубеното, основно защото Германия губи на другия фронт. Но Русия - селска изпаднала провинция, с гладуващо население и невиждана мизерия. Това заварват Ленин и Сталин.
Само 34 години по-късно, тази същата Русия става първата страна, достигнала Космоса. Изпреварва целия запад - с цялото му грабителство на ресурси от целия свят векове наред.
Същата тази Русия печели изглеждащата като безнадеждна Втора световна война.
В тази Русия се изгражда образование и масово ограмотено население от инженери, лекари, учители! Изграждат се дори митичните "колхози", които вдигат в пъти производството на земеделска продукция. Изгражда се гигантска индустрия, съизмерима само с тази на САЩ. Изгражда се всеобщо достъпно здравеопазване.
С две думи - изгражда се една модерна държава. Същото дето царете 300 години преди това се опитват, но не успяват. 300 години фамилията Романови опитва да модернизира Русия, вкл. с жестоки репресии понякога. Но не успява.
Направиха го Ленин и Сталин.
Ето това е ВОСР. Оценката е еднозначна. Огромен скок за Русия.
Огромен скок и за България, в която модернизацията започва през 1944 г. и за 28 години станахме уважавана и модерна по цял свят страна. Сега за новите 28 години станахме клоака от реститути и продажници, които само гледат на кой чужд началник да се покорят.
Но то и Русия не я подмина. За 39 години покори Космоса, а за 32 години от Горбачов насам, загуби половината си територии, население и ресурси. Ще трябват сигурно векове за да се възстанови от глупашката демокрация и анархията, които лекомислено допусна...
Това е моята оценка, правете си вашите, но най-важното е да мислите, преди да ги правите...
Честита 100-годишнина на Великата октомврийска социалистическа революция...

Добри Божилов
07.11.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...