Adsense-top

Вдигат партийната субсидия тайно - става на процент гласове, а не на глас... 26% нагоре от 2018

 
Докато на медиите бе подхвърлена удобна уловка - за намаляване на субсидията за извънпарламентарните партии, реално голямата промяна ще е отново тайна и с "малките букви".
Става дума за промяна на начина на изчисляване, която е внесена заедно със закона за бюждета. Субсидията вече ще се изчислява на базата на получен процент от гласовете, а не на база на получен глас, както е сега.
Причина за това е, че все по-разрастващата се избирателна апатия и все по-ниската избирателна активност, фактически намаляват парите за партийците.
Когато се изчислява "на глас", една партия може отново да е в парламента, дори с по-малко гласове. Но ще вземе по-малко пари от същата партия - като брой депутати, в предния парламент, когато избирателната активност е била по-висока.
"Независимо от избирателната активност, винаги се избира парламент от един и същи вид, с едни и същи правомощия. Съответно - нелогично е между различните парламенти да има различна субсидия за съставящите ги партии. Това подронва демокрацията, а намалелите приходи на партиите могат да доведат до корупционни практики." - пише в мотивите на законопроекта, внесен от ГЕРБ.
Сега предстои субсидията да се фиксира на определено ниво, каквото е била при изборите за първото идване на ГЕРБ на власт - 2009. Това ниво ще се умножава по инфлацията всяка година. И след това тази сума ще се разделя пропорционално на получените проценти.
Наши изчисления показаха, че още следващата година партиите ще получат около 26% повече пари.
Припомняме, пенсиите ще бъдат увеличени с 1,8% и то от средата на годината. Заплатите и помощите за майките остават същите.

Г.Н.

1 коментар:

  1. ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ : :::КОЛКО ЧОВЕКА / БРОЙКИ / СЪГЛАСНО ПРОТОКОЛИТЕ СА ГЛАСУВАЛИ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????…

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...