Adsense-top

Нинова: Симеонов открива тоалетни, а ДПС получава 22 млн. лв. Какво става?

“Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв. извън бюджета. Какво става в държавата? Кой управлява? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори. ГЕРБ превърна най-висшата форма на политика – бюджета, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и политическо спокойствие”. Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 година.
 “ГЕРБ не предлагат нищо ново и различно от досега– повече пари в доказано неработещи системи. Защо доказано? Нека видим какво става в образованието – все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличава неграмотността. Здравеопазването – увеличава се броят на закритите болници и броят на хората, които нямат достъп до здравеопазване. Увеличават се хората, вече 3 милиона, които са на прага на бедността. Демографска катастрофа – продължаваме да се топим. Това са процеси, които вървят от години, но ГЕРБ управлява в последните осем. Философията на нашия бюджет е повече пари, но за реформирани модели и системи на здравеопазване, образование и данъчна система; с цел здравеопазване, в което болниците не са търговски дружества – това е сериозна промяна; образование, в което парите не следват ученика, а качеството на образованието е в центъра на реформата и по-високи доходи чрез една по-справедлива данъчна система. Това са две алтернативи”, подчерта Корнелия Нинова.
Според нея в бюджета трябва да има държавна политика за икономика и производство и държавна политика за борба с бедността. Бюджетът на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен растеж в икономиката, той е приблизително средният за световната икономика, коментира още лидерът на левицата.
“Ние имаме доста да наваксваме и това приближаване до развитите страни няма да стане бързо, ще останем най-бедната страна в Европа. Потребление и инвестиции – няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира икономиката – с 80 процента са се увеличили цените на някои храни, според Държавната агенция за стокови борси и тържища, ток – 1.5 процента нагоре, вода – 19 процента, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали местните данъци и такси и само осем, които са ги намалявали. Т.е. оскъпява се животът и няма как това да не се отразява на покупателната способност и на потреблението. Инвестиции – за първата половина на 2017 г., тези инвестиции са се стопили наполовина. Предвиждате преки чуждестранни инвестиции от 2.1 процента от БВП за догодина, вместо 5.6 процента, както беше 2008 г. – и от там не се вижда източник на растеж”, продължи Корнелия Нинова.
Тя добави, че “БСП за България” предлага цялостна алтернатива, която е в посока компенсиране на липсата на чужди инвестиции с държавни такива чрез два специални фонда – за проекти в Северозападна България и Странджа-Сакар, нова данъчна система, която да доведе до по-справедливо облагане и доходи и реформи в образованието и здравеопазването.
“Другата съществена разлика между нас е начинът на бюджетиране. Години наред ГЕРБ подценяват умишлено приходите, които се разпределят в тази зала – от НС, така, както е редно. Има излишъци, които се разпределят извън тази зала – в Министерски съвет, субективно, без правила, без принципи, така, както не е редно. Това го има и в бюджета за 2018 г. Това разпределение става така: ето пример – ПМС от 28.11. 2017 г. ГЕРБ – 30 млн. лв в 35 общини, извън бюджета, ДПС – 22 млн. лв. в 35 общини, извън бюджета, всички останали общини в държавата – 3 млн. лв”, обобщи Корнелия Нинова. 

Източник: ГЛАСОВЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...