Adsense-top

Строим „гьола” Белене от 2019 г.

Спреният точно преди 5 години проект за АЕЦ Белене при Борисов 1, ще бъде възроден от Борисов 3 през 2019 г. Това стана ясно от думите, изречени пред бТВ от енергийния министър. Теменужка Петкова, на фона на признанието за скривана руска ядрена авария, определи с неочакван епитет електростанцията: „От ден на ден проектът става все по-хубав”. Тя добави, че рестартът на дострояването му е „все по-реалистичен”. 
"Ако започнем изграждането на АЕЦ Белене през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г.", каза още енергийният министър. Напомняме, че причината тя като счетоводител да заема сегашния си пост е ревизията за икономическата нецелесъобразност и кражбите по проекта Белене, която направи в АДФИ.
Сега обаче не се позова на собственото си разследване, а на доклада на БАН по темата. Според учените Втората атомна би била изгодна, ако цената ѝ е под 10,5 млрд. евро, ако има държавно участие в партньорство с външен инвеститор и ако поне 70 % от необходимите средства бъдат осигурени чрез дългосрочен кредит с лихва под 4,5%.
"Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ Белене беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки", припомни Петкова. Напомняме, че големият „експерт” и неин предшественик на поста Делян Добрев и други представители на правителството очакваха да си върнем 600-те милиона евро, платени по делото за прекратяването на проекта на руснаците, чрез препродажбата на реакторите. Сега се признава истината, която 19 минути многократно е прогнозирал през годините.
"Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта”, подчерта Петкова. Думи, които звучат в дисонанс с прословутите думи на премиера Борисов при посещението му на същата тази площадка, когато той нарече АЕЦ Белене „един гьол”.
Петкова признава, че без Росатом този проект няма как да бъде реализиран.Руската компания се активизира през последните дни и обяви, че може да оферира пакет като за унгарската централа Пакш 2, като според тези сметки двойно повече от инвестираните пари ще се завъртят в региона около Белене, докато се строи и се експлоатира централата.
Напомняме, че рестартът на АЕЦ Белене беше идея на царското правителство с гл.секретар на МВР Бойко Борисов, като отвличаща вниманието маневра преди затварянето на малките блокове в Козлодуй. Това беше цената за отпадането на ветото на Австрия за влизането ни в ЕС, въпреки че 3-и и 4-и блок на Първа атомна можеха да работят и до момента, а токът да не е скочил с над 6 пъти, от което негативният икономически ефект се измерва на повече от 10 млрд.лв.

Източник: 19min.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...