Adsense-top

БСП и ДПС се разбраха: Вот на недоверие след гласуването на Бюджет 2018

Разговорите между БСП и ДПС в сградата на Народното събрание за вота недоверие приключиха. Двете партии се разбраха, че ще внесат вота след гласуването на второ четене на бюджета за догодина, предаде Канал 3.
 Въпреки първоначално обявената позиция на левицата темата да бъде корупция, групите на БСП и ДПС обсъждат четири теми за вота на недоверие към Борисов и коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти. С ДПС постигнахме съгласие, че вотът на недоверие трябва да се развие след окончателното приемане на държавния бюджет, каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България“ Жельо Бойчев след срещата с ДПС.
 "Констатираме, че и двете политически сили имат решение на своите органи на най-високо ниво за това, че това правителство и водената от него политика е вредна и опасна за страната. Парламентарните групи са упълномощени да ползват всички демократични и парламентарни средства за искане на вот на недоверие и оттам сваляне на правителството от власт“, каза Бойчев.
 По думите му по време на срещата с ДПС двете групи са изразили съгласие, че вот на недоверие заслужава всяка една сфера от дейността на това правителство. "ПГ на ДПС получи задача за демонтаж на това правителство, каза от своя страна зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.
 Другата седмица разговорите продължават, за да се избере темата за вота. БСП предлага той да е за несправяне с борбата с корупцията, но с ДПС са обсъдени още 3 теми - националната сигурност, здравеопазването и демографската политика. "Не се притесняваме да дискутираме темата за корупцията, но тя съществува и във всички останали теми, обясни Цонев. Основателна била и темата за националната сигурност. ДПС предложили още 2 теми - провала на демографската политика, която била централна в програмите на всички партии в НС като заплаха за националната сигурност, както и за здравеопазването.
 "Даваме си ясно сметка, че гласовете ни в зала не стигат, за да бъде този вот успешен, затова ще търсим широка подкрепа и в НС, и в обществото, обясни Бойчев. Темата за вота на недоверие ще стане ясна другата седмица, когато БСП и ДПС ще имат консултации. Утре червените, които са инициатори на идеята за събаряне на кабинета Борисов 3, ще преговарят с "Воля" на Веселин Марешки.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...