Adsense-top

Бойко се превърна в Орешарски-2, с кворум, висящ на 2 гласа...

БСП задейства абсолютната "ядрена опция" като обяви напускането на парламента.
С това Бойко Борисов влиза в режима на правителството на Орешарски, което трудно събираше кворум, поради липсата на депутатите от ГЕРБ. Сега без червените, Бойко става зависим за кворума от ДПС и Марешки, което означава, че те автоматично ще бъдат прилепени към управляващата коалиция, ако осигуряват въпросното присъствие.
Точно както тогава Волен Сидеров бе прилепен, защото осигуряваше кворума, въпреки че не участваше в правителството.
Тази ситуация е убийствена за Бойко, защото не може да поддържа илюзията, че се е разграничил от ДПС. А както знаем, който се долепи по ДПС, умира.
Теоретично е възможен кворум и без ДПС и Марешки. Но тогава той би висял на 2 гласа само, защото ГЕРБ и Патриотите имат общо 122. Това е фактически невъзможно да се поддържа постоянно, защото депутатите имат и други ангажименти. Изсилване е възможно само при важни гласувания, но е и постоянно.
Така ГЕРБ се озовава в ситуация или да не може да работи, или да се озове в открит съюз с ДПС.
Корнелия бе непреклонна, след грубите действия на фелдфебела Главчев вчера.
„Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици. Вчера беше изключително важен ден и вие не разбрахте, но вчера Вигенин трябваше да внесе общо послание за приоритетите в председателството ни. Поели сме ангажимент пред парламента, хората и председателството да търсим съгласие и отговори по всички теми.“ Това заяви преди броени минути на брифинг в парламента Корнелия Нинова.
„Преди това да се случи председателят на парламента изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. ГЕРБ създават политическо напрежение. На срещата с посланиците ще представим приоритетите на БСП за България и виждането ни за ЕС.
Грубо се нарушават принципите на правовата държава, потъпква се демокрацията и ценностите за свобода на словото.
Напускаме до оставката на Главчев и ще участваме в три заседания – гласуването на оставката, обсъждането на бюджета и вотът на недоверие.
Ще си платим глобите за отсъствията и никой от БСП няма да присъства на други заседания освен изброените.
През останалото време отиваме в районите и започваме разговори с гражданите по важни за тях въпроси“, заключи категорично Нинова.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...