Adsense-top

Харчим $15 милиарда за охрана на Полша, от която Русия изобщо не се интересува...

"Трябва да призная, че все още огромна част от разходите на тази страна отиват за откровени глупости". Това обяви американският президент Доналд Тръмп на изслушване в Конгреса във връзка с приемането на бюджета за следващата година.
"В този Конгрес все още се робува на щампи, при това глупави, от миналото и резултатът е, че милиарди долари на обедняващата ни средна класа се харчат за безсмислици" - каза Тръмп.
"Ето, погледнете например бюджета за отбрана. Отново го увеличаваме, но от това ще има ли повече сигурност за САЩ? 15 милиарда отиват за поддържка на базите ни в Полша и за учения в Източна Европа. Но каква е ползата от това? Русия дори не се интересува от Полша, а Путин изтегли войските от границите си. И дори - тази година съкрати - макар и с малко, числеността на руската армия. Кого пазим и от какво?" - попита президентът.
В защитата на тази позиция се включи и сенаторът от републиканците Питър Микей.
"Вижте какво стана в Украйна - Путин можеше да я окупира за дни и нищо нямаше да направим. Паравоенните милиции от Донбас бяха пред портите на Киев. Москва ги спря. Украйна можеше вече да е един голям Крим. Но какво се случи? Нищо. Путин се отказа дори от Украйна. А ние охраняваме Полша и Румъния."
"Нали разбирате, че мнозинството в този Конгрес не мисли така, г-н Президент. И двете партии намират Русия за сериозна заплаха. Вие ли сте по-умен или десетки сенатори?" - попита го председателят на комисията по сигурността и външната политика Джон Маккейн.
"В крайна сметка, бюджетът се приема от Конгреса и какво ще стане, ще решите вие. След като сте по-умни, значи е взето по-умното решение. Но аз лично не виждам смисъл в това да поддържаме бази на Балтийско море и до Белорусия, докато Европа е буквално с отворени врати към хиляди терористи, идващи от Близкия изток." - отвърна Тръмп.
А Микей добави: "Повече европейци вече са убити от ислямските джихадисти, отколкото от Русия по време на цялата Студена война и след нея".
Въпреки възраженията на президента, бюджетът бе приет в първоначалния му вид. Тръмп няма на наложи вето, защото така би спрял и далеч по-важните промени в данъчната система, които той счита за приоритет пред външната политика.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...