Adsense-top

Теменужка Петкова увърта: Хем АЕЦ „Белене” ще е без пари, хем ще доплащаме 10 милиарда

Седем института на БАН са работили върху доклада на БАН за АЕЦ „Белене”. В края на март трябва да приключи. Това заяви в предаването „Тази сутрин” енергийният министър Теменужка Петкова.
Темата с оборудването беше изтеглена максимално бързо заради готовото оборудване на площадката на АЕЦ „Белене”. Продажбата на оборудването според доклада, е последната опция.
 БАН не разглежда вариант за допълнителни пари от страна на държавата.  Държавата ще участва с апорт в един такъв проект, заяви тя като по-късно в разговора стана ясно, че има вероятност да платим 10 милиарда за проекта.
 Въпреки това Петкова непрекъснато повтаряше, че трябва да се спаси той, тъй като вече 3 млн. лв. са взети от данъкоплатеца за него.  
 Без „Россатом” много трудно бихме могли да направим каквото и да е било. НЕК ще подпише договор за съхранението на оборудването с  „Атомстройекспорт”,  призна Петкова.
 Разглежда се вариант с 90 комбинации за АЕЦ „Белене”. В тези комбинации се оказва, че проектът е жизнеспособен. БАН са пренесли модела на "Пакш 2" в българския вариант. До 2030 трябва да е готов проектът.

Източник: Frog News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...