Adsense-top

Когато сте болни, не си купувайте лекарства, а яжте месо! На 1 кг. месо се падат 121 милиграма антибиотик

България се нарежда на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при лечение животни.
Това показват данните на Европейската агенция по лекарствата, която анализира продажбата на лекарства в 30 европейски държави през 2015 г.
На 1 килограм живо тегло в България се падат 121 милиграма антибиотик, сочат данните.
„В сравнение с лидера Кипър с 434 милиграма може да не звучи толкова стряскащо, обаче, ако погледнете Норвегия с 2,9 милиграма, ще видите, че всъщност България си използва сериозно антибиотиците, най-вероятно без нужда, каза за БНР Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители“.
По мнението му проблемът е, че фермерите употребяват антибиотиците безконтролно и ненужно.
Фермерът Господин Иванов обаче не е съгласен:
„Абсолютно всеки ден се прави тест за антибиотици в самата ферма. Ако покаже, не дай си Боже, млякото, че има антибиотици, то не се изкупува.“
Другите страни с най-ниска употреба на антибиотици за лечение на животни според класацията, са също северни: Исландия – с 5 мг на килограм живо тегло, Швеция – 12 мг.
У нас употребата на лекарства заплашително расте, отбелязва „Сега“, като цитира данните от доклада – от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до 121 мг.
Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.
Засега Агенцията по храните се въздържа от коментар.

Източник: Дир.бг, заглавието е редактирано от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...