Adsense-top

US медии: Репресирани от "българския диктатор" ще съдят Фейсбук в Калифорния

Марк Цукърбърг и многомилиардната му корпорация ще се изправят пред много сериозен съдебен процес, който може да струва и самото съществуване на социалната мрежа, пишат западни медии.
Делото ще е по искане на най-голямата политическа Фейсбук група в България - страна управлявана от авторитарен лидер, поддържан от американското правителство по правилото "кучи син, но наш кучи син".
Тъй като подобен вид локални диктатори, ако и да са изгодни на САЩ, са доста дразнещи и неизгодни на местното население, то там се надига напрежение и протести. Социалната мрежа Фейсбук по естествен път се превръща в център, където хората се намират и обединяват.
За да противодейства на опозицията обаче "българският диктатор Борисов" е мобилизирал хиляди тролове, които да пращат фалшиви доклади до Фейсбук и така да блокират акаунтите на опозицията. Използва се слабост в алгоритъма, който е автоматичен, а не минава през човешки преглед. Така критична маса доклади води до блокиране.
В конкретния случай обаче, и това е причина за делото, Фейсбук е блокирал акаунти дори на хора, които НЕ СА АВТОРИ НА ВЪПРОСНОТО ПОДОЗРИТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕ. Така с масови доклади, троловете на Борисов са успели да блокират не самата страница, и не автора на някакъв статус. А са блокирали ВСИЧКИ администратори, модератори и редактори. Т.е. излиза, че някой е блокиран, просто защото е редактор или модератор, без да има нищо общо със съответното съдържание. Има дори абсурд от типа профил да е блокиран за съдържание от преди 5-6 години, когато той изобщо не е бил в тази група и изобщо не е бил нито модератор, нито администратор.
Ето точният текст на писмото, разпространено от групата, наречена "Национален протест срещу безобразията в България", обединяваща около 230 хиляди души:

Ние, от страницата Национален Протест срещу безобразията в България, след като в последните 48 часа сме подложени на тролска атака, решихме да заведем още другата седмица съдебен иск срещу Фейсбук!
По техните правила, можем да ги съдим само в Калифорния, но нашите юристи ни посъветваха да заведем три дела.
Едно тук в България. Едно в Ирландия срещу централата на Фейсбук в Дъблин, която отговаря за Фейсбук България и едно в Съединените Щати в Калифорния.
В понеделник ще изпратим протестно писмо до Американският посланик и ще уведомим още няколко посланика от Европейският съюз, как се потъпква Свободата на Словото в България.
Фейсбук искат да ни убедят, че профили, които през 2010 година не  са били регистрирани в системата им, са публикували неща в Страницата!!!
Това, че тролските групи на Цветан Цветанов и Герб ни докладват по някаква нова система,  а роботите на Фейсбук ни изпращат някакви невероятни писма, че хора още веднъж подчертаваме, не са имали профили през 2010 година, но са публикували всичко едно и също в един и същ час на едно и също място,  което практически е невъзможно - отвори широко врата да заведем съдебни дела за клевети, лъжи и да търсим информация за профилите, които заблуждават роботизираната система на фейсбук с фалшиви доклади.
Надяваме се да няма замесени и държавни служби в атаката срещу страницата, защото всичко по делата ни срещу Фейсбук ще бъде публично.

От екипа зад страницата.

Фейсбук е много неудобен на всякакви тиранични режими, защото те контролират медиите, но през мрежите се промъква информация за злоупотребите им, съобщават още в коментарите си медиите. Въпросната група бе нападната, след като в няколко поредни дни извади престъпни схеми, свързани с управляващата партия ГЕРБ, които стигат до самия и връх.
Делото ще е ключово за Фейсбук, независимо че България като цяло, е малка страна. Ако се създаде прецедент, и Цукърбърг бъде осъден, че подпомага диктаторски режими и потиска човешките права, това може след това да се използва от пострадали в далеч по-големи държави, където обезщетенията биха достигнали милиарди.
САЩ имат специални закони срещу диктаторските правителства и потискането на свободата на словото, и те могат да се обърнат с тежък удар срещу една социална мрежа, която трябваше именно тя да защитава свободата на словото.

Г.Н.

2 коментара:

  1. -Дано, да е вярно, аз бях Блокиран от 2 Април уж за 7 дни, а се проточи...до 170,разблокиран бях на 23 септември, често има Ограничаваща Публикации и Отзиви ЦЕНЗУРА,ПАЗЕЩА ДИКТАТОРА И ГЪЗОЛИЗЦИТЕ МУ,Нарушаваща КОНСТИТУЦИОННИТЕ МИ ПРАВА !!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...