Adsense-top

Наглост! Πpaвитeлcтвoтo yвeличи двoйнo зaплaтитe нa зaмecтниĸ-миниcтpите

Правителството взе решение, с което заплатите на замeстник-министри и началници на политически кабинети няма да имат таван.
Това става с промени в постановление №67 от 2010 г., в което за заплатите в бюджетните организации и дейности има определени тавани.
Сега те отпадат и заплащането ще се изчислява като процент от основната месечна заплата на министрите.
Месечните заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите ще бъдат 85 на сто от основната месечна заплата на министър, която е приблизително около 3500 лв. Това означава, че зам.-министрите вече ще получават около 3000 лв., а не както досегашния таван от 1661 лв., изчислява Канал 3.
Увеличение ще има и при началника на кабинета на министър-председателя. В момента на тази позиция е бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Занапред тя ще взима 90 на сто от основната месечна заплата на министър или около 3150 лв. До момента таванът за тази длъжност таванът беше 1860 лв. Най-малко ще е увеличението на заплатите при началниците на кабинетите на министрите – 80 на сто от основната месечна заплата на министър, или около 2800 лв.
Според правителството новата методика за изчисление на заплатите ще „поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им“, а средствата ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата.
Причината за промяната на заплащането е наличието на случаи, при които директори на дирекции взимат заплати по-високи от тези на началниците си. Постановлението ще влезе в сила в деня на обнародването му в Държавен вестник.

Източник: Епицентър.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...