Adsense-top

Ето как действат с герберите в чужбина: Брюксел ще съди Сталинка, профукала милиони евра...

Докато в България се чудим какво да правим с Бойко Борисов и шайката му, в Брюксел действат твърдо. Като някой се налапа, отива на съд. Точно това предстои да се случи с герберката дето им пратихме за еврокомисар. Поналапала се е, и ще трябва да плаща.
Евродепутатът Дейвид Банерман, представител на британските консерватори, чието правителство уж подкрепяше именно нея за генсек на ООН, който от година поставя въпроса защо Кристалина Георгиева троши пари на европейските, в  това число българските, данъкоплатци за личната си кампания за ООН, пожела комисарят ни да бъде даден на Съда на одиторите.
Той смята, че 2-годишните й усилия за персонална кариера не кореспондират с ресора на Георгиева - бюджет и човешки ресурси и тя е могла лично да заплаща разходите по обиколките на света с цел да се произведе в шеф на ООН. Евродепутатът, цитиран от EurActiv, добавя, че едва през последната седмица Кристалина е била кандидат на България, която сигурно е поела огромните суми, които струват прелитанията й в първа презокеанска класа, настаняването й, заедно с нейната свита в 5-звездни хотели, както и всички останали огромни харчове.
Банерман дава Кристалина на съд, той като не е доволен от оправданието на шефа на Европейската комисия Юнкер на подчинената му, включително и във връзка с 2-годишния срок на митарстванията й от Етиопия до Ню Йорк. Евродепутатът напомня признанието на говорителя на ЕК Шинас от 2 ноември м.г., че наистина нашата е обсъждала с Юнкер номинацията си.
Банерман споменава също разкритието на португалската евродепутатка Анна Гонес, че нейният колега Марио Давид от 2 години работи за кампанията на Георгиева. Торито дори цитира руския зам.-министър на външните работи Генадий Гатилов като източник за периода на кампанията на Георгиева, която тя е започнала от Москва, където се е предлагала от 2014 г. "Гласуването в ООН беше разочарование за Георгиева и унижение за премиера на България Борисов, обвинен в своята страна за свалянето на предишната българска кандидатура Бокова, класирана 4-та, докато Георгиева завърши едва 7-ма", коментира EurActiv.
Британският евродепутат заключава: "Парите на европейските данъкоплатци са неправилно използвани и поведението на комисаря повдига сериозни въпроси за мястото й в Европейската комисия". Торито пожела "пълен списък на разходите и командировките на Кристалина и нейния екип, които да бъдат разследвани от Европейския съд на одиторите".

Източник: 19 минути

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...