Adsense-top

Президентът: ГЕРБ искат война, ще я получат...

"Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос има ли битка между него и ГЕРБ предаде „Фокус“.
Той бе на откриването на учебната година в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
„От всички действия на политическа партия ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката срещу мен“, заяви той.
На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“. Той допълни, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.
Във връзка с указа за назначаване председател на Върховния административен съд (ВАС) президентът посочи: „Вече обявих, че очаквам новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.
На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.
„Притесняват ме всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото Европейско председателство“, посочи той.
„Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, коментира президентът и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел. „Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем „потупани по гърба“, такава е практиката в Европа“, посочи Румен Радев.
Полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава.
„Това е един огромен проблем, не само за Испания, но и за Европа. Кризата от 2008 година явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа“, каза още държавният глава.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...