Adsense-top

Какво е съотношението на силите във войната между Генерал и Мутра?


Това е най-интересният въпрос днес, след като паднаха последните маски на ГЕРБ относно въпроса воюват ли с президента. След фарса на КСНС, всичко вече е ясно, и няма да свърши, докато нечия кръв не бъде пролята...
Какво е съотношението на силите?
На най-важното място - парламентът, Мутрата има лек превес. Той разполага със 122 гласа от собствената си шайка, заедно с обединените псевдо-патриоти на Валери Симеонов.
От другата страна са твърдо БСП и ДПС, които имат 104 гласа.
Неясна е позицията на Марешки и на неколцина независими.
Това съотношение обаче не дава решаващо предимство. Най-важната част от него е, че по никакъв начин не могат да се съберат 160 гласа, за да се инициира импийчмънт. Т.е. това поставя Генерала в изгодна позиция каквото и да се случи, той да не загуби поста си. Президентът не може да бъде махнат, той не може да бъде и разследван. Т.е. срещу него не би сработила някоя прокурорско-полицейска акция. Нещо повече - има "дупка" в Конституцията, която изобщо не предвижда възможност да се снеме имунитетът на президент. Така докато го импийчнат, или подаде оставка, той е неуязвим поне в личностно отношение. Разбира се, възможни са компромати срещу администрацията му.
Крехкото мнозинство от 122 гласа, от друга страна, засилва президентското вето. Ако започне да връща всеки приет закон, Парламентът фактически ще блокира. По отделни гласувания могат да се съберат необходимите 121 гласа,за отхвърляне на ветото. Но това не е възможно по всеки един закон. Законодателният процес фактически може да замръзне, или да стане отчайващо бавен.
В тази ситуация, доста ще нарасне ролята на Марешки, за това кой ще спечели тази тактическа битка, до голяма степен ще допринесе именно той.
Неблагоприятно за президента е съотношението на силите в Конституционния съд. Там той няма нито един свой човек, а всичко са гербери, назначени от предни парламенти и от Роско. Т.е. ако хипотетично импийчмът стигне до КС, президентът е обречен. Доколкото обаче не може да стигне, защото дори само БСП сама има 80 гласа в парламента, то слабостта в КС не е опасна за президента. Извън импийчмънта, КС основно може да отменя закони, което го прави коректив на парламента, а не на президента.
Доста вероятно е президентът да получи решаващо предимство във Върховния административен съд. Той вече даде да се разбере, че няма лесно да подпише указа за нов председател. Т.е. който и да стане, ще бъде съгласуван с него. ВАС е много важен, защото фактически може да отменя актове на правителството. Ако спечели тактическата битка за ВАС, президентът ще получи право на вето върху работата на изпълнителната власт. Т.е. ще "бръкне в здравето" на Бойко директно. Но засега тази позиция не е ясна в чия полза ще се окаже.
ГЕРБ имат голямо предимство в общините. Те обаче имат слабо влияние върху националната политика, като изключим столичния кмет. Тук очевидно Мутрата има превъзходство.
Много интересна е ситуацията в медиите. Доскоро хегемонията на шайката беше пълна. Но в последно време се забелязват сериозни промени. Напримен именно Нова Телевизия, считана за 100% собственост на Бойко, именно тя генерира основните скандали около ГЕРБ. И също тя пусна обширното интервю с Александър Дугин, което се превърна в най-гледаното предаване от месеци. В това интервю Дугин нарече Мутрата "психопат и луд", и обяви, че той е опасността за България, а не е Русия. Подобен русофилски рейд показва сериозни промени в медийната среда. Т.е. макар все още да изглежда ГЕРБ да има преимущество, изглежда започват промени.
Това обаче е в традиционните "стари" медии. В новата медия - Интернет и Фейсбук, преимуществото е категорично на страната на Генерала. Това пряко произтича от общата му висока популярност, която в нецензурирана среда, логично се вижда. Радев е доста обичан и уважаван във Фейсбук, всяка статия за него се споделя хиляди пъти, има огромен брой лайкове. Реално, в социалната мрежа, той израства като някакъв вид "нов народен герой-трибун, срещу шайката".
В момента има сериозни опити на Бойко да контролира мрежата, основно чрез хиляди тролове, които да блокират профилите на неудобните. Известен успех е постигнат, но е съмнително да могат да спрат Фейсбук вълната срещу ГЕРБ.
Какво става обаче в изключително интересната част - външнополитическата подкрепа?
Тук изглежда сякаш Радев има предимство. От една страна, съвсем очевидно е, че е много по-харесван от Русия. От друга обаче - и решаващо е, че той вдигна нивото на агресия срещу ГЕРБ, именно след като се върна от САЩ. Непотвърдени слухове сочат, че е получил "карт бланш" лично от Тръмп да удари по Бойко. Така фактически ще излезе, че на българска почва ще се сблъскат новата власт в САЩ със старата власт на сем.Клинтън и техните мекерета по места. Вероятно посланикът конкретно ще е на страната на Бойко, но може лесно да направи завой, ако новият президент е решил друго.
Бойко има твърда подкрепа от страна на Германия, и това трудно ще се промени. Меркел е сякаш влюбена в него. Но в Германия настъпват интересни промени, защото канцлерката не може да сглоби управляваща коалиция. Може да падне и да се стигне до нови избори, или пък да се състави кабинет без нея. И в двата случая, Бойко потъва, защото подкрепата му е личностна, а не от страна на германските партии.
И най-накрая - какво мисли народът?
В момента дори официозните и контролирани от ГЕРБ социолози, дават на президента 65% особрение, а на премиера - 32%. Парламентът пак е с едноцифрено одобрение. Изобщо няма смисъл да говорим за Валери Симеонов и подобните му. Т.е. по отношение на народния вот, Радев има категорично предимство. Това е логично и с оглед на статута на президентството, което традиционно печели симпатии. Но също така, не може да се подмине и доброто му поведение, което се харесва на хората.
Народният вот е доста важен, защото той се проектира във възможни протести. Очевидно срещу президента по-трудно ще се събере протест, отколкото срещу мутрата-премиер.
Много важно е и нещо друго - президентът има в ръцете си възможността да предизвика... нови президентски избори. Достатъчно е той и вицето да подадат оставки, и се отива на такива. Т.е. дори при някой брутален сценарий на импийчмънт, ако вицето е лоялно, то ГЕРБ няма да победят. Ще се иде на нови избори. Които несправедливо изгонен държавен глава ще спечели. Което пък ще срине из основи цялата герберска власт. Затова народното одобрение е от първостепенно значение в започналата война. Тук Генералът има огромно превъзходство.
Какъв краен извод можем да направим?
Мутрата има предимство в почти всички видове войски, и държи позиции на терен. Генералът обаче има неуязвима позиция и не може да бъде съкрушен напълно, каквото и да стане. Той има и атомната опция на "предсрочни президентски избори", с които да гласува вот на недоверие на Мутрата.
В така очерталата се ситуация, всеки един има шанс и победата ще се реши от по-добрите умения на военачалника.

Добри Божилов
09.10.2017

1 коментар:

Кажете си мнението...