Adsense-top

Михаил Константинов: Каталуния е ядрена държава! Ядерните мощности там са повече от нашите

Каталуния е ядрена държава. Ядерните мощности там са повече от нашите, каза в предаваето "Тази сутрин" по БТВ анализаторът проф. Михаил Константинов.
Той припомни, че каталунците са се опитвали четири пъти да напуснат Испания, сега е петият. В Барселона са републиканци, а правителството - по-скоро роялисти, анализира професорът. Според него обстановката се ослужнява допълнително от действията на централното правителство.
 Решението на каталунците да се отделят от Испания вероятно противоречи на конституцията на страната, но централната власт направи множество грешки преди, по време и след референдума, посочи проф. Михаил Константинов.
 „Испанското правителство направи всички възможни грешки. Трябва да има избори не само в Каталуния, но и в Испания. След глупостите, които направи Рахой, трябва да се изправи пред съда на своя народ”, подчерта той в студиото на „Тази сутрин”.
Той отбеляза, че случващото се в Каталуния има не само икономически аспект (очакванията на хората, че ще живеят по-добре в независима държава), но и исторически и психологически – това е пети опит за отделяне на област с предимно републиканско население от държава с централна власт от роялисти. Константинов припомни историята на Испания и каза, че страната представлява „механично събрани провинции, доста са ги клали, за да ги съберат на едно място”.
 На този фон насилието, което Мадрид е приложил спрямо участващите в референдума е довело до огромната подкрепа за независимостта, смята той и допълва, че изпращането на „ястреб” като вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Каталуния е поредна лоша стъпка от страна на централната власт.
 Професорът отбеляза, че ситуацията с каталунския сепаратизъм не е уникална за Стария континент: „Поне на 5-6 места в Европа има тежки проблеми”. По думите му концепцията за неделимите европейски държави получава първия си удар още с анексирането на части от Кипър от Турция през 1974 г., продължава с „тежкия прецедент” Косово, Абхазия и Крим.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...