Adsense-top

Гражданската отговорност поскъпва за нарушителите, и не поевтинява за изрядните...

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система, каза в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.
Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.
Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус”е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.
Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН.
Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.
Целта не са по-високи приходи за застрахователите, категорична е Ралица Агайн. Всъщност обаче точно това е реалната цел. Най-вероятно застраховската просто ще поскъпне за неизрядните, и ще остане същата за изрядните. Във всичко друго в държавата така става - ток, парно, вода, глоби и пр.
Ако целта е да имаме "нулев" резултат, то трябва на редовните да се намали точно толкова, колкото се вземе повече от нередовните. Така финансовият резултат на застрахователите ще остане като настоящия, просто по-виновните ще поемат по-висока тежест. Но със сигурност, няма така да стане, а просто Агаин ще налее повече пари в корпорациите.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...