Нов турбо-ГЕРБ: Махат болничните, като си болен, теглиш кредит...

 
Ден, след като удвоиха заплатите на зам.-министри и висши началници, избирани основно по кумо-баджанашки признак, управляващите погледнаха и към обикновените работници. Но не за да им удвоят и на тях парите. Точно обратното - за да им отнемат болничните.
Точно като паднеш на легло и си най-зле, оставаш без пари. Вероятно трябва да теглиш кредит тогава...
Конкретният проект е, че първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.
Това обаче е само проект, нищо чудно и изобщо да ги махнат, за да не се охарчват нито бюджетът, нито фирмите.
Припомняме, че епичното "увеличение на пенсиите" до 200 лв., беше отменена от "малкия шрифт" в закона, който остави 1/3 от пенсионерите без ръст.
Сега също нещо такова се готви.
Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.
"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.
Докато анализират, е по-добре нищо да не се плаща, нали така. Ако е обратното и анализът се позабави, ще остане по-малко Бойко и шайката му...

ГН 
19.10.2017

2 коментара:

  1. АМИ КАТО ТЕГЛИШ КРЕДИТ ПОСЛЕ ЩЕ ГО ВРЪЩАШ ЛИ ИЛИ МИНАВА В ГРАФАТА ЛОШ КРЕДИТ ?!

    ОтговорИзтриване
  2. ГЕРБ да си ходят и да бъдат съдени за дискриминация на работещите българи!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...