Adsense-top

Ето това засекрети Валерко, та да не питаме какво е...

Тази снимка е от днес и представя състоянието на "великата българска стена". Не е ясно дали снимката е нарушение на закона, след като всичко около стената стана "строго секретно" и никой няма право да я снима или да задава въпроси колко струва.
Но според юристи, решението на кабинета за засекретяване на стената, още не е влязло в сила, защото не е обнародвано.  Припомняме, в едно от най-наглите си решения, откакто е създадено, правителството реши как да прикрие всички минали и бъдещи далавери, свързани с оградата по турската граница. Тя бе обявена за "обект от национално значение за сигурността".
Т.е. вече няма да се разпространява информация нито от къде минава, нито как се охранява, нито как се поддържа и ремонтира. Вкл. няма да се дава и финансова информация, свързана с нея.
До преди това решение, вече твърдо известното беше, че цената и засега е около 4 пъти над пазарната. А за основен усвоител на тези пари се сочеше един вицепремиер, чието име е забранено да се споменава, поради риск от блокиране във Фейсбук. Чрез поставени фирми той си издои реки от пари, покрай строителството. При това - не само сега, а още от предния мандат.
Сега нищо вече не може да бъде проверено и доказано. Журналисти нямат право да задават въпроси по закона за достъп до публична информация. Нямат право да водят дела при отказ да се даде такава.
Гриф "строго секретно" е любимият на всякакви служби по света, за да прикрият далаверите си. Но за тази ограда, която вече всеки знае къде е, има хиляди снимки, и не е прескочена само от оня, дето не е искал, та тя да се засекретява, е абсурдно.
Далеч по-сериозни бетонни огради между Израел и Палестина и между Турция и Сирия - те не са секретни.
Но паричните потоци към някои вицепремиери очевидно са висша държавна тайна...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...