Adsense-top

Корупцията: Може ли "ГЕРБ" да разследва "Шайката"...?

 
Както и се очакваше, борба с корупцията няма да има. Всъщност, подобно нещо изначално е невъзможно за правителство, което управлява вече 8 години. Доколкото корупцията основно е в самото правителство, то ако на 8-та година има корупция и тя е значим обществен проблем, значи корумпирани са тия дето трябва да борят корупцията.
Какъвто и да било анти-корупционен орган, ако работи ефективно, ще се занимава с премиера и министрите му (както стана в Румъния). Така подобен орган е възможен само след смяна на властта, така че новите министри изначално да не са замесени и органът на разследва старите министри.
Но ГЕРБ-3 не може да приеме разследване на ГЕРБ-2.
Извън ГЕРБ-2 възможни за разследване са само Орешарски с 1 година мандат и няколко служебни правителства. Правителството на Станишев е вече 8 години назад и никой няма да приеме негово разследване като реална борба са корупцията.
Така корумпираната настояща власт на ГЕРБ по същество отказа да се бори с корупцията. След като самите те ще избират ръководството на анти-корупционния орган, то той по същество ще бъде орган за закрила от разследване. 
Ако съществува теоретична възможност да се разследва правителство, тя е в ползващия се с високо обществено доверие, президент. Ако той желае и не се наговори за да получи своя дял, тогава орган, контролиран от него, може да постигне нещо.
Със сигурност обаче няма как Бойко Борисов да разследва корупцията, която е избуяла под управлението на Бойко Борисов. Вероятно затова, освен да назначат ръководството, герберите имат идеи и да ограничат правата на органа. Той основно да проверява декларации, а не да разследва. Т.е. да създадем поредна администрация с огромни заплати, която няма да върши нищо друго, освен да хвърля прах в очите...

Добри Б.
18-10-2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...