Adsense-top

Гротеска: Разследват всеки подал сигнал за корупция, съдят го за "клевета", ако не докаже, че е истински...

Който подаде неверен сигнал срещу корумпиран висш чиновник, може да бъде съден за клевета. Това стана ясно при гласуването на антикорупционния закон на правителството на първо четене в парламента. Той изненадващо беше подкрепен от ДПС и мина с гласовете на 133-ма депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и един независим. Гледаният паралелно алтернативен вариант на БСП отпадна, след като получи гласовете на 68 социалисти и един глас от "Воля".
"Как така някой ще напише сигнал, с който може да причини вреди, да унищожи нечий живот и да не носи никаква отговорност? Ако е умишлено, почваме да си задаваме въпроса кой се е подготвил със сигналите, да подава безнаказано доноси", попита Хамид Хамид от ДПС.
Правосъдният министър Цецка Цачева отговори: "Ако се окаже, че подадената информация е невярна, че има умисъл за клевета и обида, тогава това на общо основание може да бъде преследвано по наказателен път".
В тази ситуация фактически никой нормален гражданин няма да подаде сигнал, защото доказването му не зависи от него, а от чиновниците дето ще го разследват. Ако те на свой ред вземат рушвет и не направят нищо срещу корумпирания, ще излезе че виновен става гражданинът, и подлежи на санкция.
Независимо от разменените реплики от партията на Ахмед Доган изказаха благодарност на хората на Бойко Борисов, че са приели възраженията им срещу предния проект на антикорупционен закон, останал неприет. "Върнахте се на позицията на ДПС и затова законопроектът ще мине", доволно констатира Хамид.
Правителственият законопроект, който ще продължи на второ четене, предвижда създаването на колективен орган - комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. В основата й ще бъде действащата комисия по конфискация, която ще се слее с комисията срещу конфликт на интереси, антикорупционния център БОРКОР, звено от Сметната палата и специализираната дирекция на ДАНС срещу корупцията.
Соцлидерът Корнелия Нинова атакува мнозинството, че отказва да подкрепи законопроекта на БСП, въпреки че следвал "дума по дума" националната стратегия за противодействие на корупцията, приета от втория кабинет "Борисов". "Когато се пишат ей такива документи за пред Брюксел, те са много красиви, напудрени и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато нещата опрат до истинската борба с корупцията, тези документи се загърбват от собствените им автори. Изводът е един - искате борба с корупцията само на книга", заяви Нинова. И дори цитира премиера, който на неин въпрос защо предлага неща, които се бият със стратегията, отговорил: "Ами грешка е, ще я отменим тази стратегия". Управляващите я обвиниха, че "неправилно и закъсняло" е разчела плановете им.

СЪОБРАЖЕНИЯ

Макар че подкрепиха правителствения проект, "Обединените патриоти" изказаха опасения от евентуални рискове за гражданските права заради предвидената в него възможност служителите на антикорупционния орган да извършват оперативно-издирвателна дейност. "Няма да подкрепим създаването на поредния ялов, безплоден орган", заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...