Adsense-top

Смачкаха и Каталуня - Независими сме, но ако ни разрешат…

Каталунският премиер Карлес Пучдемон не обяви независимостта на Каталуния в ключовата си реч пред местния парламент, след референдума за независимост на 1 октомври. Той се измъкна с хлъзгави формулировки, които му печелят време. Поиска мандат от каталунския парламент да обяви независимост на Каталуния, но в същото време заяви готовност за преговори с Мадрид за намиране на решение.
Изявлението на Пучдемон беше отложено с един час. Според AFP забавянето е станало заради среща във връзка с “международно посредничество”.
Каталунският премиер настоя, че напрежението трябва да намалее, но обвини за него испанското правителство.
Пучдемон се обърна към каталунците, които са участвали в референдума, независимо как са гласували.
“Искам да благодаря на всички тези хора, които направиха възможен този исторически момент. На избирателите, които казаха “да”, на избирателите, които казаха “не”, на всички онези, които ни подкрепиха”, каза Пучдемон.
Той изрази солидарността си с ранените при сблъсъците с полицията.
“Тези картини завинаги ще останат в ума ни”, подчерта каталунският премиер.
По думите му около половин милион души не са успели да гласуват на референдума, защото не са били допуснати до урните.
“Каталуния иска да стане независима, резултатите от референдума подкрепят това. Бъдещето на Каталуния трябва да се реши от каталунците по демократичен начин”, каза още Пучдемон.
Той допълни, че Каталуния е поискала 18 пъти от испанското правителство да свика референдум за независимост, но винаги е получавала отрицателен отговор.
Видяхме, че във Великобритания е възможно с отделянето на Шотландия, но ние винаги получавахме “не” от испанското правителство, каза още Пучдемон. / ГЛАСОВЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...