Adsense-top

ЦРУ купи три апарата от БАН за измерване на космическа радиация

Централното разузнавателно управление на САЩ е купило три апарата от Българската академия на науките за измерване на космическата радиация.
 Това съобщи във Варна проф. Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии към БАН, цитиран от БТА и dir.bg.
 Той уточни, че към този тип уреди проявяват интерес и други държави. Сега Институтът работи по четири големи проекта на обща стойност около 700 хиляди евро, като финансирането е по международни инструменти.
 По думите на проф. Теодосиев, най-големият проект е за 400 000 евро и е свързан точно с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се ползва при втората мисия до Марс през 2020 г. Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат.
 Аналогичен уред работи на спътника, който вече отиде до Червената планета и в момента е на орбита около нея, допълни Теодосиев.
 Институтът вече има възможност да надгради проекта за първата в света космическа оранжерия "Свет", чиято разработка бе купена преди години от НАСА и в момента се ползва в американския модул на Международната космическа станция. По думите на професора, това ще стане възможно чрез нов проект, който ще стартира през следващите месеци. Идеята е да се подобрят технологиите за отглеждане на растения в космически условия.
 Димитър Теодосиев уточни, че българските учени са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция.
 Има шансове българските разработки за космически храни в Института по криобиология да продължат да се развиват, тъй като към тях има международен интерес, каза още ученият.
 По думите му освен при космическите полети, за тези продукти се търсят и други приложения, основно в медицината и промишлеността.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...