Adsense-top

Меркел губи канцлерството, изпадат и протежетата и из Европа...

 
Ангела Меркел почти сигурно няма да получи 4-ти канцлерски мандат, коментират германски медии. Причина за това е, че в Германия искат силно "европейско" правителство, което заедно с огледалния си образ в лицето на Макрон във Франция, в следващите 5 години, да направи от ЕС "неразрушима империя".
Това обаче не може да стане в сегашната немска конюнктура. Меркел има само 32%, а с потенциалните си съюзници едва прескача необходимите 50%. При това те са с много противоречиви възгледи и фактически кабинетът ще бъде блокиран.
За да не стане това и за има ясно про-европейско правителство, единственото възможно решение е "голяма коалиция". Т.е. леви и десни отново да се обединят.
Левицата обаче изключи нова коалиция с Меркел, защото няколко пъти вече това се оказва убийствено за тях, като по-малък партньор. Реално, ако не бяха тези глупости, които левите направиха в минали години, и си бяха стояли в опозиция, Меркел нямаше да има такова дълголетие.
Така сега Мартин Шулц обяви, че остават извън властта. Но не обяви категорично против "голяма коалиция", а само против Меркел.
Като се добави и рекордно ниския резултат на самата партия на Меркел, както и това, че тя вече е омръзнала и на своите, то в германската политика се очертава голяма промяна.
Ако про-европейско правителство в Германия се комбинира с про-европейско във Франция, съюзът би могъл да добие вид, в който след 5 години няма да има никакво значение кой за какво гласува по места. Т.е. партии като "Алтернатива за Германия" и "Национален фронт", дори да пробият, вече няма да имат реална власт. Тя ще е преместена в Брюксел.
С изпадането на сегашния канцлер, най-вероятно ще изпаднат и протежетата и в цяла Германия, и в ЕС. Бойко Борисов няма поддръжка в самата Германия, гледат на него като на политически шут. Поддържа го единствено Меркел, по мотиви, които се подозира, че не са чисто политически. Без нея, край с него...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...