Adsense-top

Министър към пилотите: Ще летите на трошки, длъжни сте да пазите правителството и натовското небе...

"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина." Това заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов след проведена среща с военни ръководител по повод напрежението от тази сутрин в авиобаза "Граф Игнатиево". Все пак министър Каракачанов заяви и че "никой не си е помислял подобни действия".
По думите на министъра включително и нуждата от брифинг след срещата е именно да се дадат пояснения по "недоразумението, раздухано днес". Той не си спести и коментара, че е убеден, че създалата се ситуация ще бъде използвана за политически спекулации.
Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС
Между ръководството на Министерство на отбраната и базата в Граф Игнатиево има добър диалог, отчете още Каракачанов, въпреки че за пореден път призна, че има сериозни проблеми в авиацията ни.
На първо място според Каракачанов стои проблемът с ремонта и поддръжката на наличната техника, а на второ, но успоредно място, проблемът със закупуването на нов изтребител. "Подчертавам нов, а не стари самолети", посочи Красимир Каракачанов.
Военният министър припомни последното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, където обясни, че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.
"Има договор, който е сключен от предишното ръководство на МО, обясни Красимир Каракачанов и посочи, че този договор не може да се променя. "Ние искаме договорът да се спази Не можем да рискуваме да приемаме едни двигатели без всичко по договора да е изпълнено, а след това нещо да се случи. Грижата на човешкият живот е на първо място, човекът е най-ценното нещо в армията", посочи министърът.
Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС
Каракачанов повтори и основните усилия на министерството - новите проекти за модернизация да вървят успоредно и в авиацията, и във флотата, и в сухопътните войски.
Отделени за 100 млн. за заплати, допълни Каракачанов и подчерта, че те не са вдигани от 2013 година.
Военният министър посочи, че е важно военните да бъдат мотивирани освен със заплати, и с нова техника. "Правим, но заявявам човешкият живот е преди всичко", отсече Каракачанов.
Преди министър Каракачанов пред медиите излезе командирът на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов, който увери, че летателният състав не прави бунт.
Лалов изтъкна, че те не са имали за цел да получат подобен отзвук.
"Провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война", натърти ген. Лалов. В авиацията е абсолютно по правилата, ако някой летателен състав почувства, че не е в състояние да проведе задачите, да докладва и да откаже да го направи, обясни командирът.
"Иначе хората излитат и понякога не се връщат", натърти авиаторът и отново подчерта, че бунт не е имало.

Нюз.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...