Adsense-top

Шуро-баджанаците значат корупция, те затова са вредни, не забравяйте защо са отречени...

 
Властта се опитва да замъгли темата за шуробаджанащината с обвинения за "компромати", с контра-компромати, с атаки срещу медии и пр.
Но гражданите следва да не забравят най-важното нещо - защо шуробаджанащината е лоша? Накратко - заради корупцията. Не го забравяйте това. Зарадите това от векове се води борба роднинските назначения да се намалят. И то не само в държавната администрация, но също и в големите корпорации, международни организации и пр.
Наличието на твърде много роднини на едно и също място ерозира естествените механизми за контрол. Ако видиш колега да краде, в общия случай - ще го докладваш. Ако обаче колегата е брат ти, или съпругата ти, ще го докладваш ли?
Хипотетично, ако я нямаше корупцията, роднинските назначения не биха били проблем. Едни хора вършат една работа и това е. Но именно корумпирането и кражбите са причина за отричането на прекаленото роднинство по важни позиции.
Роднинството е било част от властта дълго преди модерната епоха. Кралят назначава брат си начело на войската, съпругата си начело на вътрешните дела, сина си - за управител на втората по важност област. Всичко е в семейството. И тези кралства, в които роднинството е изначален закон, са изпълнени със злоупотреби. Държавната хазна се плячкосва и харчи за какви ли не глупости. И нито има контрол, нито има справедливост.
В модерните държави е мислено, и е решено, това да е е така. Това не решава напълно въпроса с корупцията. Но премахва един от рисковите фактори.
Нещо повече - дори на по-ниско ниво в някои страни има ограничения. Например в ЦРУ не могат да работят съпрузи. Ограничен в доста ведомства е дори сексът на работното място. Ясно защо. Защото създава обвързаност, която е по-силна от лоялността към "системата".
Тази повсеместна шуро-баджанащина, която излиза, та е косвено доказателство за всички обвинения в корупция към ГЕРБ. След като навсякъде е така, то вероятността да крадат и лапат безнаказано, е огромна. Всички знаят, че те го правят.
При измамите е много важно доверието. Да знаеш с кои хора го правиш и да няма риск да те хванат. За подобни цели, по-доверени от родата, няма.
Така че - докато ви размиват съзнанието с "професионалисти", "дрийм тиймове" и какви ли не медийни балони, не забравяйте основното - те крадат, а шуро-баджанаците са средството това да се случи най-скрито...

Добри Божилов
08.10.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...