Adsense-top

Нинова: Проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителството на Борисов

Имахме среща с тримата ни депутати от Бургас, които решихме да тръгнат веднага за там и да помагат с каквото могат на пострадали, ако трябва и дарения да направим. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде „Фокус“.
 „Това е действие след събитие. Бих искала да припомня, че поставяме този въпрос от Мизия през 2013-2014 г. Четири години – нищо. Искахме единен орган за следене на язовирите. Имахме информация за проблемни места, където не се вземат мерки. Моля ви, проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителството на Борисов. Ще излезе интересна информация – къде отиват, кой ги усвоява. Нека да проверим това, защото всяка година загиват хора поради такива решения на правителството“, заяви Нинова и подчерта, че това не може да продължава.
 „Нито промените, които се направиха, нито предложенията ни се приеха за промени в законите. 4-5 години се имитира дейност и всяка година някой българин загива от тази немарливост на правителството. Събираме информацията. Ако вие не може да стигнете до нея, ние ще я огласим за разпределените средства по бедствия и аварии. Искан ли е за този регион помощ от кметовете, отпуснат ли е, усвоен ли е. В този район не се случва за първи път. И преди в Бургаско имаше наводнения и жертви“, допълни тя. Според нея рецидивира проблемът всяка година, а решение няма никакво.
 „Тревожното е, че винаги централната власт прехвърля отговорността на кметовете, а те в бюджетите си нямат достатъчно средства, за да го направят. Като стане някоя такава катастрофа, винаги се обвинява кметът защо не е направил това или онова. Това е бягство на централната власт от един национален проблем. Готова ли е картата с всички опасни места например, които могат да предизвикат такива аварии? Питаме правителството, защото такава карта се прави вече 4-5 години“, обясни лидерът на БСП и уточни, че при случая с Мизия са изнесли тревожни данни.
 „В Мизия четвърта година няма наказани за това, което се случи. Оставят се хората да се оправят кой както може. Доскоро хората там живееха във фургони. Това е бягство на държавата и безотговорност на правителството към огромен проблем“, обясни Нинова.
 По думите ѝ конгресът се очаква да бъде напрегнат, предвид очакванията, които са се създали публично. „Очаквам да е интересен. Не съм говорила още с колегите кое ще бъде открито и кое закрито. Всичко що се отнася до конгреса, ще чуете в залата“, коментира Нинова в отговор на въпрос дали ще има вот на доверие към нея.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...