Adsense-top

Георги Първанов: Политическата битка между ГЕРБ и БСП е като в кеча – имитация

Президентът в България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов заяви, че е имал отлични отношения със Симеон Сакскобургготски по времето когато е бил президент, а Симеон – премиер.
Той коментира актуалното политическо положение в страната в сутрешния блок на Би Ти Ви.
„В политическия живот виждам една характерна особеност – прилича на кеча – имитационни борби, изхвърляния, много шум, викове, но всичко е имитация. Имитация е битката между ГЕРБ и БСП. Отдавна не помня голяма тема, по която са спорили двете формации, която да е израз на алтернативна политика. Покрай шума около „Кум гейт“ се губи големият дебат накъде да върви България“, смята той.
„Противопоставяне има, даже е много шумно. Но не виждам в парламентарната опозиция, в лицето на БСП, алтернатива. Не се запомнят ключови идеи, фрази, които да залегнат в основата на една нова политика. По същия начин ДПС и Патриотите го играят в много голяма степен имитационно, дори с много тежки и груби думи. Всичко това има една-единствената цел – да ремотивира позадремалия електорат“, коментира Първанов.
„Очевидно е, че има сериозно напрежение не само между президент и премиер, но и между институциите в момента – заяви Първанов. – Бих казал, че има поведение на инат между президент и премиер“. Той стигна още по-далеч в оценките си: Има тежко напрежение между институциите. Вижте какво стана със Закона за отбраната, президентът го върна, депутатите го прегласуваха. Това говори за война на всички фронтове, институциите действат като че ли напук една на друга и това не е добре за България.
На въпроса кой трябва да назначава началника на новия антикорупционния орган, Първанов посочи, че „един колективен орган, формиран на базата на предложение от ралзинчните институции, може би е по-разумното, по-работещото решение. Едноличен орган, назначен от президента, звучи симпатично, но само ще го натовари с отговорност, без няма да му позволи да може да контролира този орган, а след това ще носи вината за несвършена работа“.
„Форматът на Консултативния съвет при президента е да бъде работещ орган, по мое време преди провеждането материалите се раздаваха предварително, имахме категоричното уверение, че ще присъстват и премиер, и председател на Народното събрание. Сега вижте какво става-един влиза, един излиза, като в хан. Хората чакат някакви позитивни сигнали, а такива няма“, каза президентът на България.
Запитан, докато е бил президент с кой премиер е работил най-добре, Георги Първанов каза, че със Симеон Сакскобургготски е имал блестящи отношения, които двамата са демонстрирали не само в България, но и по света.
Георги Първанов коментира, че е имал добри отношения и с Бойко Борисов по време на първото му правителство.
„Имаше напрежение. Не мога да го отрека – призна Първанов. – Но дебата за ролята на президентската институция се състоя“.
Георги Първанов каза още, че очаква управляващата в момента коалиция да има сериозни проблеми с групата на Валери Симеонов.
„Фигурата на Валери Симеонов сериозно вреди на кабинета „Борисов“, категоричен бе Първанов.
Коментирайки с кой е имал по-добри отношения – с Джордж Буш-младши или с Владимир Путин, Георги Първанов заяви, че Буш е бил много симпатичен, но не би правил сравнения с Путин.
Той отбеляза, че е имал доста спорове с Буш за иракската война.
„С Путин имахме добри делови и приятелски отношения. В един момент бяхме семейни приятели. Това много помага и за решаване на деловите отношения“, заяви Георги Първанов.

Източник: Епицентър.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...